DRAŽEN ŽANKO, HDZ-OV KURIR

'Pjevačima sam nosio kuverte s novcem iz crnog fonda'

Bionic
Reading

Pjevač i skladatelj Dražen Žanko, najpoznatiji po staroj domoljubnoj 'Od stoljeća sedmog' i novijoj stranačkoj 'HDZ zna', priznao je da je služio kao kurir između stranke i estradnih zvijezda čiji su se nastupi u HDZ-ovim kampanjama plaćali iz crnih fondova. Ponudio je suradnju nadležnim institucijama

'Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao. Moja uloga u cijeloj priči s HDZ-om bila je umjetnička - pisao sam pjesme, kreirao program, ali nikada nisam govorio s izvođačima o novcima, niti sam ugovarao gaže', kazao je Žanko za Slobodnu Dalmaciju. 'Ako me zovu nadležne institucije, a do sada me nisu zvale, odazvat ću se pozivu i reći sve što im treba', dodao je.

U iskazu USKOK-u pročitanom u utorak na suđenju Ivi Sanaderu bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević spomenula je upravo Žanka kao jednu od osoba kojima je isplaćivala iznose iz crnih fondova, a on bi ih prosljeđivao estradnim zvijezdama angažiranima u kampanji. Tijekom suđenja pojavila su se imena Miše Kovača i Nine Badrić, a bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić navodno je osobno isplatio 515 tisuća eura Marku Perkoviću Thompsonu kako ne bi nastupao ni za jednu stranku.


Posljednji zajedničko javno pojavljivanje Ive Sanadera i Dražena Žanka dogodilo se na Općem saboru HDZ-a 2007., kada su gotovo u ekstazi zajednički otpjevali 'Croatio, iz duše te ljubim' pred tisućama članova stranke. Prije njih na pozornici su s pjesmom 'Moja domovina' nastupile jake snage hrvatske estrade za koje je HDZ u to doba očito imao dovoljno novca: Mišo Kovač, Miroslav Škoro, Nina Badrić, Mladen Grdović, Ivana Banfić, Ivan Mikulić, Ivana Kindl, Lana Jurčević, Nera Gojanović, Đani Stipaničev i Jacques Houdek.

Nakon dvije pokajničke rečenice u Slobodnoj Dalmaciji, Sanaderov 'estradni poštar' Dražen Žanko odlučio je izolirati se od javnosti i izbjegavati novinare.

Jedna od Žankovih himni HDZ-a: HDZ u srcu