LIKVIDACIJA IVE PUKANIĆA

Pokajnik: Cane je preko Joce naručio ubojstvo

28.04.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Prema iskazu pokajnika, Sreten Jocić nije krajnji naručitelj ubojstva Ive Pukanića već je to Stanko Subotić-Cane, kontroverzni podgorički biznismen i kralj 'duhanske mafije', kako ga označavaju brojni europski mediji. Motiv zbog kojih je naručena Pukanićeva likvidacija prema pokajnikovu iskazu su napisi Nacionala i Pukanićevo svjedočenje u Italiji o duhanskoj mafiji

ZAGREB/BEOGRAD -  Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam uhićen je jučer zbog sumnje da je naručitelj ubojstva Ive Pukanića. Uslijedilo je to nakon iskaza svjedoka-pokajnika u zagrebačkom Županijskom sudu, a koji je izravno optužio Jocića kao naručitelja ubojstva, piše Jutarnji list.  Jocić je u trenutku upada specijalaca bio sam u vili pokojnog Slobodana Miloševića. Njegov branitelj, odvjetnik Zdenko Tomanović, nije htio spekulirati ima li Jocićevo uhićenje veze i sa pronalaskom tijela Gorana Marića i Ilije Novovića

Njih dvojica su, prema pisanju beogradskih medija, još 2007. planirali likvidaciju Sretena Jocića i Andrije Draškovića kako bi preuzeli primat u beogradskom podzemlju. U istrazi o ubojstvu Ive Pukanića, hrvatska policija i USKOK uspjeli su pridobiti za suradnju pripadnika krim miljea koji je do neposredno pred atentat bio uključen u Pukanićevo ubojstvo.

Kako je rekao u svom iskazu, odustao je dan prije atentata zbog toga jer se sukobio sa Robertom Matanićem. Prema iskazu pokajnika Jocić je izravno naručio likvidaciju, a posrednik i organizator bio je njegov kum Slobodan Đurović.

No, prema iskazu pokajnika ni Jocić nije krajnji naručitelj već je to Stanko Subotić-Cane, kontroverzni podgorički biznismen i kralj 'duhanske mafije', kako ga označavaju brojni europski mediji. Motiv zbog kojih je naručena Pukanićeva likvidacija prema pokajnikovu iskazu su napisi Nacionala i Pukanićevo svjedočenje u Italiji o duhanskoj mafiji, piše Jutarnji.

Iako ga se sumnjiči da je umiješan u ubojstvo hrvatskog novinskog izdavača dođe li do sudskog postupka on će biti u nadležnosti srbijanskog pravosuđa. Za očekivati je da će Srbija od Hrvatske zatražiti spis o ubojstvu Pukanića.

Cane je bio pod otpužbama medija da se bavi švercom cigareta. Na zagrebačkom Općinskom sudu Subotić je tužio nekoliko novinara koji su ga prozvali 'kraljem duhanske mafije', a na sudu je rekao sa švercom nema veze. Novinare je tužio i Milo Đukanović jer ga se optuživalo da je bio je Subotićev zaštitnik.

Subotić je rođen je 9. rujna 1959. u selu Kalinovac kod Uba. Ima prijavljen boravak u Ženevi, a u Francuskoj je suvlasnik dvije vinarije i nekoliko stotina hektara vinograda, na kojima prozvodi vino Lui Max, koje se navodno služi i u Bijeloj kući. Vlasnik je tvrtki u Rusiji i Grčkoj. Najveći je uvoznik alkoholnih pića u Crnoj Gori. Vlasnik je i distributerske kuće Futura Plus. Prema nekim informacijama, prvi novac zaradio je glačanjem odjeće u Francuskoj. U svojoj 22. godini osnovao je tvrtku i otvorio pogon za proizvodnju odjeće, a potom i lanac butika. U vrijeme Ante Markovića vraća se u zemlju i postaje vlasnik dva duty free shopa i ekskluzivni distributer svih svjetskih marki cigareta.