ATENTAT NA IVU PUKANIĆA

Pet sati trajao pretres kuće Joce Amsterdama

27.04.2009 u 22:31

Bionic
Reading

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, uhićen je u ponedjeljak u Beogradu nakon zajedničke akcije srbijanske policije i tužiteljstva.Jocićev odvjetnik Zdenko Tomanović je kazao da je Jocić priveden na informativni razgovor kome će i on (Tomanović) nazočiti te da će nakon informativnog razgovora biti odlučeno o eventualnom donošenju rješenja o zadržavanju od 48 sati.Takvo rješenje niti bilo kakav drugi poziv Jociću, po riječima njegova odvjetnika, danas nije uručeno, pa će, ukoliko takvo rješenje bude donijeto, u roku od 48 sati Jocić biti izveden pred istražnog suca.

'Da, uhapsili smo Sretena Jocića, u suradnji sa specijalnim tužilaštvom. Zasad ga dovodimo samo u vezu s ubojstvom Ive Pukanića', potvrdio je Milorad Veljović, direktor policije Srbije. Veljović nije želio komentirati je li srbijanska policija dobila i formalni zahtjev hrvatskog tužiteljstva. Uhićenje je potvrdio i srbijanski ministar policije Ivica Dačić. Kako je prenio beogradski radio B92, Jocić je uhićen u kući Slobodana Miloševića u elitnom beogradskom naselju Dedinju, koju je unajmljivao, a Jocićev odvjetnik Zdenko Tomanović kratko je rekao da policija pregledava kuću njegova branjenika. Pretres Jocićeve kuće završen je oko 21 sat te je on odveden u pritvor. Pretresu kuće, koji je trajao oko pet sati, nazočio je i Jocić. Ispred kuće cijelo vrijeme su dežurale jake policijske snage te je bilo parkirano desetak policijskih džipova.

Uhićenje je uslijedilo nakon što je jedan od svjedoka pokajnika u istrazi o Pukanićevu ubojstvu hrvatskoj policiji dao iskaz kojim optužuje Jocića da je naručio to ubojstvo.

Joca Amsterdam

Na temelju tog iskaza USKOK je objavio da će za ubojstvo novinara Ive Pukanića osumnjičiti, ili kao naručitelja ili kao organizatora ubojstva, Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam te za njim raspisati međunarodnu tjeralicu i odrediti mu pritvor. Stoga je, najvjerojatnije pod teretom teških optužbi iz Hrvatske i u svjetlu najnovijih obračuna na užarenom srbijanskom asfaltu, u kojima su ubijena dva kriminalca koja se s njime povezuju, srbijanska policija odlučila uhititi Jocu. Načelnik Ureda ravnatelja policije  Krunoslav Borovac je izjavio da je uhićenje Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam očekivano i rezultat je suradnje hrvatske i srbijanske policije. 'Uhićenje je rezultat informacija do kojih je došlo tijekom istrage. Ti podaci temelj su sumnje da je Jocić organizator ubojstva', rekao je Borovec za HRT.

Nacional je u prošlotjednom broju objavio navode najnovijeg svjedočenja koje tereti Jocu Amsterdama, i to iskaz tajnog svjedoka koji ga je pred hrvatskim istražiteljima prokazao kao glavnog organizatora likvidacije Ive Pukanića. Pretpostavlja se da je ovaj nepoznati svjedok odnedavno odlučio otkucati Jocića, budući da postoje indicije da ga podzemni krugovi bliski srpskom 'poduzetniku' ionako nastoje likvidirati, kao i ostale pojedince koji bi Jocu mogli povezati s atentatom u centru Zagreba. 

Pukanić je ubijen 23. listopada 2008. u eksploziji bombe postavljene na skuteru parkiranom uz njegov automobil.

Za postavljanje bombe osumnjičen je Željko Milovanović iz Doboja, bivši pripadnik postrojbe za specijalne operacije srbijanske državne sigurnosti, višestruki bjegunac iz zatvora koji se tereti i za više kaznenih djela u Srbiji. Milovanović se nalazi u bijegu.

Jocić je više desetljeća proveo izvan Srbije, živeći i radeći, ali često i boraveći po zatvorima zbog sumnji da je trgovao drogom i bio naručitelj brojnih ubojstava.

Do zuba naoružani specijalci pred Miloševićevom vilom u kojoj je uhićen Joca

U Nizozemskoj je boravio tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća, dok je u Bugarskoj, gdje je poznat kao 'kralj kokaina', živio tijekom 90-ih pod zaštitom tamošnjih službi sigurnosti, piše portal MTS Mondo.

Otkad ponovo boravi u Beogradu, Jocić je nekoliko puta pokušao kupiti tvrtke u procesu privatizacije, što mu nije uspjelo pa je, pretpostavljaju mediji, odlučio kupovati pod tuđim imenima.

Pred beogradskim Okružnim sudom Jociću se sudi zbog poticanja na ubojstvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, u srpnju 1995. godine.
Jocić se branio sa slobode, budući da je položio sudu jamčevinu od 300.000 eura i uredno se odazivao na sve sudske pozive.

Interpolova potjernica raspisana je za njim 2001. Kako nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, Jocić je iduće godine uhićen u akciji bugarske policije.

Izručen je Nizozemskoj, gdje je 19. ožujka 2004. odslužio zatvorsku kaznu na koju je ranije bio osuđen.

Zbog nekoliko istraga koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega, u nizozemskom zatvoru zadržan je do ožujka 2006. godine, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor.

Iz pritvora je izašao nakon dva mjeseca, uz položenu jamčevinu za obranu sa slobode, međutim, ovisno o prijedlogu tužiteljstva za određivanje pritvora, Jocić bi se, unatoč jamčevini od 300.000 eura, ponovo mogao naći iza rešetaka.