'VELIKI MAESRTO'

Petlevski: nisam mogao utjecati na odluke HFP-a

27.04.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Bivši voditelj Službe prodaje nekretnina Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Igor Petlevski odbacio je u svojoj obrani sve optužbe iz slučaja 'veliki maestro', ističući da nije mogao utjecati na nikakve odluke Fonda, pa tako ni počiniti nedjela koja mu USKOK stavlja na teret

'Nisam bio član Kolegija, Upravnog odbora ili bilo kojeg drugog tijela koje odlučuje, pa tako nisam mogao ni utjecat na odluke', kazao je Petlevski na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodao je da na sjednice tijela Fonda nije bio pozivan niti kao izvjestitelj, stručna osoba ili promatrač. To su, podsjetio je, potvrdili i svi ispitani svjedoci, a vidljivo je i iz zapisnika sa sastanaka.

'Fond je bio strogo hijerarhijski strukturiran, a predsjednik Grga Ivezić autoritarni vođa. Predsjednik i potpredsjednici bili su upoznati sa svim odlukama, pa nije moglo biti ni automatizma u odlučivanju', kazao je Petlevski, dodavši da kao šef Sektora nije mogao samostalno potpisivati nikakve akte, pa čak niti sazivati sastanke.

Za USKOK-ovog pouzdanika Mihaila Mošnogorskog, s kojim se nekoliko puta sastao, navodno je već na prvom sastanku zaključio da je provokator. Ipak, prema njemu je postupao kao i prema ostalim strankama koji su se u Fondu raspitivale o pojedinim predmetima i nije učinio ništa suprotno svojim ovlastima.

Optužbu da je od Mošnogorskog za privatizacijske usluge 'na papiriću' zatražio 350 tisuća eura nazvao je laži kojom je zgrožen, rekavši kako se nada da će netko za takve konstrukcije i odgovarati. Ustvrdio je i da mu nije jasno zašto taj navodni zahtjev nije zabilježen USKOK-ovom tajnom kamerom i prikazan na suđenju, kao ostali sastanci na kojima je više puta ponovio kako mu ne može pomoći.

No, na pitanje sutkinje Ivane Kršul zbog čega je Mošnogorskog uputio optuženoj odvjetnici iz Buja Asji Piplović, Petlevski je odgovorio da je to doživio kao 'dobar način da ga se riješi'. Petlevski je porekao i da je s Asjom Piplović i Mladenom Jandričekom udružio zbog kaznenih djela, rekavši da se radi o pretpostavkama i nagađanjima.

Spomenuo je i slučaj privatizacije terena na području Facinka kod Poreča, rekavši da je javni natječaj, na kojem je grad Poreč pobijedio iako je ponudio najlošiju cijenu, od početka bio 'raspisan za poznatog naručitelja'. Vlada je naknadno sporni natječaj poništila i vrijedno zemljište darovala Gradu. Suđenje se nastavlja sutra kada bi svoje obrane trebali iznijeti dvojica preostalih optuženika, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder i bivši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić.