ŽALBA OSUĐENOG NA 40 GODINA

Slučaj krvave pljačke banke u Sesvetama pred vrhovnim sucima

17.04.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Vrhovni sud raspravljao je danas o žalbi Kazimira Dužnovića (30), osuđenog na 40 godina zatvora zbog krvave pljačke Reiffeisen banke u Sesvetama u kojoj je 2009. ubijen mladi policajac Ivan Grbavac, a ranjena su četvorica njegovih kolega

Odluka o žalbi bit će poznata naknadno, a potvrdi li se prvostupanjska presuda, Dužnović će imati pravo na još jednu žalbu. Naime, u slučaju dugotrajnih zatvorskih kazni optuženici imaju pravo na dvije žalbe, a obje rješavaju vijeća Vrhovnog suda.

Dužnovića je zagrebački Županijski sud u svibnju 2010., nakon osmomjesečnog suđenja, proglasio krivim po svim točkama optužnice, njih devet, te mu je izrekao najvišu moguću kaznu. Osim za ubojstvo 24-godišnjeg policajca, kojemu je intervencija u Sesvetama bila jedna od prvih, pet pokušaja ubojstva i pljačku 250.000 kuna iz banke, Dužnović je osuđen i za nedopušteno držanje oružja te za općeopasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi.

Njegov branitelj Krešimir Krsnik žalio se na presudu tvrdeći kako su činjenice nepotpuno utvrđene. Teza obrane na suđenju bila je da je mladi policajac 5. svibnja 2009. možda poginuo u tzv. prijateljskoj vatri, to jest da ga je pogreškom ustrijelio netko od njegovih kolega jer je po snimkama nadzornih kamera Grbavac u trenutku ubojstva Dužnoviću bio okrenut licem, a po obdukcijskome nalazu ulazna rana od metka mu je bila na leđima, a izlazna na glavi.


Tu je mogućnost prije kraja suđenja odbacio balistički vještak, koji je utvrdio da je policajac ubijen Dužnovićevim metkom odbijenim od zida. Mnoštvo nejasnoća koje su se od početka provlačile tim slučajem taj je vještak potvrdio, dodajući da očevid na mjestu zločina nije kvalitetno obavljen jer dosta materijalnih dokaza nije pronađeno, a policijski zapisnik sastavljen je uz više propusta. Sudac Vladimir Vinja rekao je kako način na koji su obavljeni predistražni i istražni postupak 'ne služi na čast'.

Dužnović je na početku suđenja priznao krivnju, no već je na idućem ročištu rekao da je na dan zločina bio pod utjecajem tableta i alkohola te da se ne može sjetiti što se zapravo događalo. Na kraju suđenja izrazio je kajanje, no to mu nije uzeto kao olakotna okolnost jer je ocijenjeno da je bilo 'nevoljko izrečeno'. Jedina olakotna okolnost mu je bila što je, po mišljenju vještaka psihijatra, u vrijeme zločina bio smanjeno ubrojiv.

Dužnović je od prije bio poznat kao višestruki razbojnik, a zločine u Sesvetama počinio je na uvjetnoj slobodi kada je imao 27 godina.