UBOJSTVO HRVATSKIH POLICAJACA

Suđenje čelniku tzv. SAO Krajine Mili Dakiću

16.04.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Karlovcu u utorak počinje ponovljeno suđenje Mili Dakiću (81) optuženom za poticanje na ubojstvo iz zasjede trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci.

Dakić je na karlovačkom Županijskom sudu 1999. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora za poticanje na ubojstvo, a kako mu je suđeno u odsutnosti ima pravo na ponavljanje postupka.

Osim njega na po 20 godina zatvora za ubojstvo tih policajaca, također u odsutnosti osuđeni su još uvijek hrvatskome pravosuđu nedostupni Dušan Tomić, Mile Tomić, Stanko Tomić, Darko Kresojević i Đorđe Radujković

Mile Dakić, koji je tijekom rata bio predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine u svibnju prošle godine uhićen je na graničnom prijelazu Srbije i BiH na osnovi međunarodne tjeralice koju je raspisao hrvatski MUP, a BiH ga Hrvatskoj izručila u kolovozu i od tada se nalazi u pritvoru u Karlovcu.

Sudac Ante Ujević potvrdio je danas Hini da je izvanraspravno vijeće karlovačkog Županijskog suda prošlog mjeseca odbilo Dakićev zahtjev za puštanje iz pritvora uz jamstvo od milijun kuna, međutim obrana se žalila, te se još čeka odluka Vrhovnog suda.

Inače, zahtjev za obnovu postupka osim samog Dakića, koji je i hrvatski i srbijanski državljanin, zatražila je i Srbija na sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u Srijemskim Karlovcima prošlog ljeta, uz obrazloženje da se Dakiću sudilo u odsutnosti na temelju 'vrlo tankih činjenica'.

Tada je državni tajnik ministarstva pravosuđa Republike Srbije Slobodan Homen rekao da će 'Srbija jamčiti da će se Dakić, putem srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, uredno odazivati na pozive suda', te je predložio hrvatskom pravosuđu da ga puste da se brani sa slobode.