AFERA TEŠKA 90 MILIJUNA KUNA

Počinje suđenje HDZ-u

15.04.2012 u 20:55

Bionic
Reading

Na zagrebačkome Županijskom sudu počinje još jedno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a riječ je o slučaju Fimi media. Jedna je to od najvećih korupcijskih afera, zbog koje se na optuženičkoj klupi našao i HDZ. Sudi se Sanaderu, HDZ-u, bivšim dužnosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici agencije Fimi media Nevenki Jurak. Suđenje vodi Ivana Čalić, sutkinja koja je osudila ubojice Ive Pukanića i Nike Franjića

Po mnogočemu bit će to veliko suđenje. Cijeli spis ima više od 44 tisuće stranica, optužnica 575, izravno počinjena šteta penje se na gotovo 90 milijuna kuna, a predloženo je oko 400 svjedoka. Do pravomoćne presude proći će još barem dvije godine. Ovaj proces neće biti lišen ni estradnih nota. Što o crnim fondovima znaju, posvjedočit će i velika pjevačka imena poput Marka Perkovića Thompsona i Nine Badrić, koji su navodno primali novac iz HDZ-ovog crnog fonda, ali i vodeći poduzetnici poput Ivice Todorića i Tome Horvatinčića, javlja HRT. O tome tko će biti ispitan, odlučit će se tijekom postupka.


Većina optuženih priznala je krivnju, dio se nagodio u zamjenu za manju kaznu. Prije početka suđenja Barišić, Pavošević i Jurak priznali su krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se tvrtki, u suradnji s Fimi medijom, također 'izvlačio' novac iz državnih institucija i tvrtki. Lončar-Papeš osuđena je na temelju nagodbe na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

U medijima je objavljeno da se i HDZ pokušava nagoditi s USKOK-om, što su opovrgnuli u DORH-u. Pitanje je hoće li se i kada nagoditi i HDZ, koji bi, uz već pretrpljenu političku, mogao doživjeti i golemu financijsku štetu. Bude li osuđen, HDZ će morati vratiti 30-ak milijuna kuna. Osim toga u teškom su položaju jer su glavni rizničar stranke i osoba koja je vodila računovodstvo stranke priznali krivnju. HDZ se odlučio braniti neznanjem. Potpredsjednik i član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks kazao je kako članovi vodstva HDZ-a ni na koji način nisu bili upoznati, niti su imali bilo kakve informacije o inkriminacijama koje su predmet optužnice.

Tomislav Penić, jedan od odvjetnika HDZ-a, u 'Dnevniku 3' je kazao: 'Trag novca ne vodi do HDZ-a i to ćemo na sudu dokazati.'

Sanader ne priznaje krivnju, pa nije realno ni očekivati, tvrdi njegova odvjetnica Jadranka Sloković, da će se pokušati nagoditi. Naša obrana će se stvoriti onog trenutka kada vidimo kako budu svjedočili i određeni ljudi, i kako će se određeni ljudi u našem predmetu braniti, poručila je.