SUĐENJE MERČEPU

Perković: Državni vrh je znao za zločine!

12.04.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon što je Josip Perković potvrdio da je Tomislav Merčep zapovijedao postrojbama u Gospiću i Pakracu te da je državni vrh raspolagao informacijama o njihovom neprofesionalnom ponašanju, Merčep ga je prozvao da ga je dao nezakonito uhititi i pokušao ubiti. Naime, Perkovićevim svjedočenjem danas je nastavljeno suđenje Merčepu kojega optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991, kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja

Perković, tadašnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i jedan od osnivača hrvatskih tajnih službi te bivši šef Službe državne sigurnosti, nije Merčepa izravno teretio za navode iz optužnice. Međutim, osim što je prvi jasno potvrdio da je Merčep zapovijedao pričuvnom postrojbom MUP-a, kazao je i da su stizale informacije s gospićkog i pakračkog ratišta te zbornog područja Bjelovar o neprofesionalnom ponašanju pripadnika Merčepove postrojbe, a spominjale su se kriminalne radnje te privođenje civila i njihovo maltretiranje.

Perković, inače pozvan kao svjedok obrane, rekao je da je o tome pisao izvješća koja je podnosio ministru obrane Šušku te Uredu za zaštitu ustavnog poretka te da su ona stizala do državnog vrha
, a nakon pritužbi Vladinog povjerenika za Vukovar Marina Vidića, Merčep je vraćen u Zagreb.

U ispitivanje Perkovića uključio se i Merčep te ga je, spominjući i UDBA-u te SZUP, podsjetio na okolnosti svojega povratka u Zagreb, između ostaloga pokušao i pitati je li njegovo uhićenje bilo protuzakonito i što zna o pripremanju atentata na njega, a o čemu ima saznanja, te gdje je završilo oružje koje je trebalo biti poslano u Vukovar. No, predsjednik Sudskog vijeća Zdravko Majerović mu je zabranio takva pitanja, ocijenivši da nisu relevantna za ovaj kazneni postupak, a da se dio odgovora nalazi u sudu priloženoj dokumentaciji, te da će svoja saznanja imati prilike izreći prilikom iznošenja svoje obrane.


Perković je ispričao i da ga je Šušak jednom prilikom u jesen 1991. godine poslao na Zagrebački velesajam da provjeri okupljaju li se tamo paravojne postrojbe. Međutim, kad je došao na Velesajam, ondje ga nisu pustile naoružane osobe u maskirnim vojnim uniformama bez ikakvih oznaka, kazavši da je to zapovijed njihovog zapovjednika Merčepa. Da bi izbjegao incident, Perković je otišao ne ušavši u objekt, a o tome je napisao bilješku i izvijestio Šuška, no dalje ne zna što se s tim dogodilo. Premda je Perković, kao i prethodni svjedoci, kazao da ne zna za postojanje formalne pisane zapovijedi kojom je Merčep imenovan za zapovjednika, prvi je koji tvrdi da je on to doista bio i da ga se tako i tretiralo unutar i u komunikaciji s MUP-om.

Suđenje se nastavlja idući tjedan novom rundom ispitivanja svjedoka, i to iz redova bivših visokih državnih dužnosnika, uključujući Vladimira Šeksa, Franju Gregurića, Smiljana Reljića, Ivana Jarnjaka te Ivana Vekića.