SVJEDOK NA SUĐENJU MERČEPU

'U Pakračkoj Poljani se nije znalo tko pije, a tko plaća'

11.04.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Nije se znalo tko pije, a tko plaća po pitanju zapovjedništva postrojbama u Pakračkoj Poljani; Miro Bajramović je bio 'smeće', Munib Suljić je izigravao Ramba, a Tomislav Merčep bio je čovjek iz naroda - dijelovi su to današnjih iskaza svjedoka u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu

Premda Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991, kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja, ni današnji svjedoci nisu ga izravno teretili za išta od navedenog, a nisu ga ni naveli kao zapovjednika bilo koje postrojbe, već samo kao savjetnika ministra unutarnjih poslova.

Ivo, prijatelju, tko je što napravio, neka odgovara, kazao mi je Merčep i to mi se urezalo u sjećanje do kraja života, kad sam ga sredinom prosinca 1991. obavijestio, a tada je bio u Americi, o osumnjičenima za ubojstvo obitelji Zec, između ostalog, Siniši Rimcu i Igoru Mikoli, inače pripadnicima postrojbe Pakrac', ustvrdio je Ivan Kvaternik iz Odjela za obrambene pripreme, naglasivši da mu je to 'bila moralno-ljudska obaveza'. Upitan koja je bila njihova veza s Merčepom, Kvaternik je kazao da ih 'osobno nije poznavao, ali da mu je bilo žao tih mladih ljudi, a da je Merčep iz Vukovara poznavao i njih i njihove roditelje'.

Kvaternik je u svojem iskazu Merčepa s kojim je, kako reče, 'razvio prijateljski i kolegijalan odnos', opisao kao 'čovjeka iz naroda, uvijek okruženog njegovim Vukovarcima, koji su 1991, i po stotinu njih svakoga dana, čekali Merčepa da im pisanom preporukom pomogne u ostvarivanju njihovih prava kao prognanika'.

Potvrdio je da je 'Merčep bio savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića' te da ga je 'kao takvoga upoznao', a nikada nije vidio niti bi znao da postoji 'rješenje kojim bi Merčep bio imenovan zapovjednikom pričuvne postrojbe MUP-a u Pakracu, koja se službeno tako i zvala, ni bilo koje druge postrojbe'. Je li u žargonu ta postrojba, podijeljena na vodove, imala neki drugi naziv, Kvaternik je kazao da mu nije poznato, kao što ni ne zna kome su točno njezini pripadnici odgovarali u ratnim akcijama ni na koji su način bili postavljani njezini zapovjednici, kojih je bilo više, a među njima je spomenuo Nikolu Cvitanovića, Đemala Paloša te Branka Šarića.

Po kojoj je osnovi Merčep mogao sudjelovati u akciji kod Lovske, kada je i ranjen, Kvaternik nije mogao objasniti, a kazao je da osobno misli da Merčep nije imao ovlasti zapovjediti neku akciju toj postrojbi. Kazao je, međutim, i da druge postrojbe na terenu nije obilazio niti je imao takav odnos prema nekoj drugoj policijskoj postrojbi. Rekao je još samo da je Merčep koordinirao rad postrojbe 'Pakrac', i to, kako misli, 'podnošenjem usmenih izvješća ministru Vekiću'.

Da po pitanju zapovjedništva u Pakračkoj Poljani nije sve bilo baš jasno, kazao je zapovjednik riječkog dijela pakračke postrojbe Duško Čikan, koji je rekao da se 'po tom pitanju tamo nije znalo ni tko pije ni tko plaća'. Potvrdio je da je vidio pripadnike pakračke postrojbe Miru Bajramovića, Muniba Suljića, Igora Mikolu i Sinišu Rimca, a Saša Antić mu nije poznat. Za Bajramovića je kazao da je 'smeće jedno, koje došlo na pakračko ratište', opisavši slučaj kada ga je 'u akciji oslobađanja Lipika praktički morao natjerati da mu pomogne u zbrinjavanju teško ranjenog suborca'.

Suljića je opisao kao 'slobodnog strijelca', kazavši da ga se 'nije moglo nigdje smjestiti u smislu da je dolazio i odlazio kad je htio, nikome nije polagao nikakve račune'. 'Izigravao je Ramba i pričao nebuloze, pozivao se na veze u MUP-u, glumio velikog borca, a do svojega uhićenja nije sudjelovao ni u jednoj akciji. Ponašao se gotovo kao predsjednik države i kao da bi mu se ostali trebali klanjati. Nisam ga uzimao za ozbiljno kao čovjeka na kojega se možeš osloniti, a ne znam zašto je bio tamo', kazao je Čikan.

Za Mikolu i Rimca kazao je da su stalno bili skupa i da ih je vidio sa Suljićem, a sve ih je dvaput vidio u Pakračkoj Poljani. Osobno se, rekao je, iznenadio kad je vidioMerčepa u Poljani, za kojega se kroz medije već znalo kao čovjeka s karizmom u Vukovaru, ali kad su se sreli samo su pozdravili, predstavili i izmijenili par riječi, no nije ga pitao zašto je tamo jer se 'to ne pita'. Potvrdio je da je Merčep sudjelovao kao borac u akciji kod Lovske, ali ni on nije znao reći u kojoj funkciji te je, baš kao i Kvaternik, kazao da tada nije znao niti je čuo da bi u Pakračkoj Poljani bio zatvor.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka, među kojima bi trebao biti i bivši šef Službe državne sigurnosti Josip Perković