DIREKTORI HRVATSKIH VODA

Lovili u Namibiji pa zaradili USKOK-ovu optužnicu

05.04.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Zbog lova u dalekoj Namibiji na red da primi USKOK-ovu optužnicu došao je i na nekadašnji čelni čovjek Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Strastvenog lovca te Zorana Crnekovića (direktora tvrtke Vodoprivreda Lonja – Zelina) i Božidara Deduša USKOK je, naime, optužio pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlasti

Riječ je o takozvanoj aferi Safari. Direktor Hrvatskih voda u lipnju 2009. uživao je na safariju u Namibiji, a Husarićeve troškove podmirili su direktori tvrtki koje poslove često dobivaju od Hrvatskih voda.

Jedan od direktora koji su platili Husarićev put bio je i Zoran Crneković. Optužnica tako tereti Crnekovića i Deduša da su od početka 2009. do 9. rujna 2009. godine šefu Hrvatskih voda ponudili da će mu podmiriti podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji, kao i i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku.

Zauzvrat je Husarić trebao osigurati poslove njihovim tvrtkama. Nakon toga Crneković organizira put u Namibiju. Paravan im je bilo stručno putovanje, a USKOK ih tereti da su na taj način u džep spremili novac koji im ne pripada. Avionske karte uknjižili su kao "usluge cestovnog prijevoza", a Husarić je lov na bizone, koji je stajao oko 150.000 kuna, iskoristio da upiše i radne sate.

USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.