NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Novosel, Horvatinčić i Vrbanović nisu krivi za utaju poreza

04.04.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Mirko Novosel, Tomislav Horvatinčić i Damir Vrbanović oslobođeni su danas na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužbi da su kao odgovorne osobe u NK Croatiji (danas Dinamo) u razlitičim vremenskim periodima od 1996-2000. godine oštetili državni proračun za 119,7 milijuna kuna i to na način da su pojedinim igračima isplaćivali plaće, na koje se nije plaćao porez i prirez, davali fiktivne nenamjenske zajmove kako bi se izbjeglo punjenje državnog proračuna

Gotovo šest i pol godina nakon podizanja optužnice, sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Ana Kovačević objavila je kako, prema mišljenju sudskog vijeća, Novosel, Horvatinčić i Vrbanović nisu odgovorni za navodnu utaju poreza.

Prvookrivljeni Novosel oslobođen je optužbe da je u periodu od 1. siječnja 1999 do 31. ožujka 2000. kao direktor NK Croatie igračima Kazoyoshi Miuri, Grazvydasu Mikulenasu, Zoranu Pavloviću i Goci Sedloskom isplatio 1,4 milijuna kuna neto plaća, a da na njih nije uplatio porez i prirez u visini od 923.790,76 kuna.

Po drugoj točki optužnice, sva trojica su oslobođena optužbi da su u različitim periodima u kojima su obnašali čelne dužnosti u klubu davali igračima i trenerima fiktivne nenamjenske zajmove kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i prireza.

Po optužnici teretilo se da je Novosel proračun u tom dijelu oštetio za 67,3 milijuna kuna, Horvatinčić za 1,8 milijuna, a Vrbanović za 10,3 milijuna kuna.

Novosel je također oslobođen i po točki optužnice koja se odnosila na rekonstrukciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona. Sud je smatrao da NK Croatia nije protuzakinito ostvarila povrat poreza i oštetila državni proračun za 39,5 milijuna kuna

Od trojce optuženih na čitanju presude pojavili su se Novosel i Vrbanović dok je umjesto Horvatinčića stigao njegov odvjetnik. 

U obrazloženju presude sutkinja Ana Kovačević kazala je kako su se 'zakoni u to vrijeme pisali i prilagođavali pojedincima, a ne društvu', te da nema sumnje da 'DORH treba istražiti nepravilnosti u sportu i da su u slučaju NK Croatije izabrali tek jedan segment i s njim zagrebali po površini'.

Što se tiče pozajmnica sutkinja je navela kako je 90 posto njih vraćeno te kako se u tom slučaju ne može govoriti o fiktivnim pozajmnicama. Za Horvatinčića je navela kako se on nigdje u papirima nije vodio kao odgovorna osoba te kao takav nije ni mogao odgovarati za djela navedena u optužnici.

'Radilo se o dugotrajnom procesu u kojem se sudilo poslovanju NK Croatije. Nitko od nas trojce nije to shvatio osobno. Mi smo koleteralne žrtve vremena u kojem se poslovalo kao što se poslovalo, ali sam duboko uvjeren da nitko od nas nije kršio zakon. Ovo je satisfakcija za mene osobno jer se već unaprijed prejudiciralo da smo krivi. Ovo je dokaz da se nije poslovalo mimo zakona. Očekivao sam ovakvu presudu', kazao je Vrbanović