UHVATILI GA

Prodavao hakerske programe preko oglasa

02.04.2012 u 21:27

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 26-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog oglasa za prodaju USB kartice i programa za probijanje WEP i WPA zaštite te prženja računalnih programa i filmova, čime je počinio niz kaznenih djela

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od 25. veljače do 24. rujna 2010. godine na jednoj internetskoj stranici neovlašteno objavio oglas za prodaju bežične USB kartice s posebnom naznakom da je predmetna kartica najbolja za probijanje WEP i WPA zaštite, s tim da je prilikom prodaje kartica kupcima isporučivao i DVD-R sa snimljenim računalnim programom BACK TRACK i uputama za njegovo korištenje, a taj program isključivo služi za probijanje WEP i WPA zaštite, odnosno neovlašteni pristup na tuđe bežične računalne sustave.

Mladića se također tereti da je u neutvrđenom razdoblju zaključno do 3. studenog 2011. godine bez odobrenja nositelja autorskih prava na nekoliko CD-a i DVD-a neovlašteno snimio računalne programe te bez odobrenja autora i proizvođača zvučnih i slikovnih snimki i ovlaštenih distributera na više DVD-ova neovlašteno snimio filmska djela.

Čineći sve to, mladić je, prema Kaznenom zakonu, počinio kaznena djela povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača te povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama.