DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE OSOBE

Bivšoj ravnateljici 1,5 godina zatvora za krađu 112.000 kuna

30.03.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Doma grada Zagreba za psihički bolesne odrasle osobe "Sveta Rita" Branka Čavarović-Gabor nepravomoćno je danas osuđena na godinu i pol dana zatvora jer je s računa doma za svoje potrebe podigla 112 tisuća kuna koje će morati vratiti gradu

Presudom sutkinje zagrebačkoga Županijskog suda Koraljke Bumči bivša ravnateljica doma proglašena je krivom za zloporabu položaja i ovlasti.

Tužiteljstvo je tereti da je novcem ustanove kojoj je bila na čelu, među ostalim, nepotrebno kupila četiri poslovne torbe te da je još nekim malverzacijama oštetila gradski proračun za 112 tisuća kuna. Položaj je iskoristila početkom 2008., samo nekoliko mjeseci pošto je Dom "Sveta Rita" otvoren. Naime, ona je bila ovlaštena raspolagati novcem sa žiroračuna doma koji se punio novcem iz proračuna grada Zagreba. Na bankomatima u Zagrebu i Rovinju te na šalterima banke nekoliko je puta podigla novac za koji se tereti i potrošila ga na svoje potrebe.

Na suđenju je svjedočio i gradski pročelnik za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, koji je izjavio da je od optužene tražio objašnjenje troškova te da mu je ona odgovorila kako je nabavila neke torbe i prijenosna računala. No, po njegovim riječima, optužena nije trebala ništa kupovati jer je sve potrebno osigurao grad.

Šostar je ubrzo nakon izbijanja afere smijenio Branku Čavarović-Gabor, koja je u svojoj obrani izjavila da "nije prisvojila nijednu lipu te da je sve činila za dobrobit doma".

Bivša ravnateljica na presudu se može žaliti Vrhovnome sudu.