STRAŠAN POŽAR

Metri dijelili Zračnu luku Osijek od katastrofe

30.03.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Samo su metri sinoć dijelili Zračnu luku Osijek od katastrofe. Zbog paljenja raslinja u obližnjem kanalu, vatra se proširila i ozbiljno zaprijetila ZLO-u. Prijetila je i opasnost od eksplozije

'Bilo je ugroženo skladište s oko 2.500 litara avionskog goriva i maziva, kao i avioni iz privatne pilotske škole. Situacija je bila vrlo opasna', kazao je Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

Vatrena stihija proširila se na 500 metara površine, a vatrogasce je najviše zabrinjavao snažan vjetar koji ju je nosio u krug zračne luke, gdje su bili spremnici i spomenuti avioni. Temperatura je bila iznimno visoka.

'Čak se zapalila i polica u limenom ormaru gdje je bilo gorivo. Zanimljivo, ormar je izvana bio hladan, a unutra je tinjalo, vjerojatno se odozdo probio plamen', naveo je Banjan.

Na intervenciju su osječki profesionalni vatrogasci krenuli nešto iza 20 sati, a paralelno je gorjelo i u Antunovcu te u prigradskom naselju Tenja. Situacija se mijenjala iz minute u minutu pa su u pomoć priskočili i DVD-i, kao i vatrogasci zaposleni u ZLO-u te piloti iz Pannonian Pilot Schoola. Četrdesetak vatrogasaca u  devet vozila s vatrom se borilo i dežuralo na požarištu do jutra.

'Požar je primijećen još popodne, ali je bio daleko. No zbog vjetra se proširio', istaknuo je vatrogasni zapovjednik.