LAŽNI PROFILI NA ISKRICI I FACEBOOKU

Mladi HDZ-ovac maltretirao žene preko interneta

29.03.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Svjedočenjem Vladimira Njegovana, sudskog vještaka za telekomunikacije, nastavljen je parnični postupak protiv 26-godišnjeg Mate Kožula, bivšeg zaposlenika zadarske gradske uprave i člana Mladeži HDZ-a, kojeg se tereti za zloporabu i neovlašteno korištenje tuđih osobnih podataka jer postoji osnovana sumnja da je dvjema poznanicama, S. P. i T. R., 20. siječnja 2011. godine otvorio profile na društvenim mrežama Facebook i Iskrica te objavio njihove fotografije i brojeve mobitela

Uz oglas za diskretna intimna druženja i razmjenu partnera, jednoj djevojci objavio je čak i broj kućnog telefona te kućnu adresu za koju je naveo da je adresa javnog okupljališta.

Vještak Njegovan svjedočio je da je od 19. do 23 siječnja 2011. s IP adrese i modema na koji je priključen telefonski broj okrivljenikova oca Bože Kožula iz Zadra otvoreno pet lažnih profila na Facebooku i Iskrici te tri email adrese. 'Utvrdio sam da je modem radio u tzv. lokalnoj mreži i da je u bežičnom dijelu bio zaštićen 64-bitnim ključem kako bi se zaštitio pristup internetu nepoznatim osobama' odgovorio je Njegovan na pitanje sutkinje Ane Zrilić jesu li modem mogle koristiti druge osobe.

Lažne profile na Iskrici, utvrdio je Njegovan, na traženje policije zatvorio je vlasnik te društvene mreže, a na Facebooku vjerojatno osoba koja ih je i otvorila jer nije bilo moguće kontaktirati s administratorom u Americi. Također, od Microsofta u Hrvatskoj nije bilo moguće dobiti podatke o spornim e-mail adresama jer takve pojedinosti može dati samo središnjica Microsofta u SAD-u, i to jedino ako se zatraži sudskim putem.

'Ne vjerujem da bismo ih dobili jer pružatelji telekomunikacijskih usluga takve podatke čuvaju do godinu dana', rekao je vještak i istaknuo da je analizom spornih profila naišao na ime i prezime oštećenih djevojaka, telefonske brojeve i kućne adrese te podatke o njihovim navodnim sklonostima i slobodnom vremenu.

Optuženi Kožul i njegov branitelj nekoliko su puta priču vraćali na sigurnost modema, ali vještak Njegovan bio je nedvojben: 'Na internetu niste anonimni, IP adrese uvijek se bilježe, sporni modem bio je zaštićen, a u wireless-sustavu mogli su ga koristiti ukućani, i to u radijusu od 15 do 25 metara. Na temelju povezanosti adresa i profila zaključio sam da je sve napravila ista osoba, a pristupala je internetu preko IP adrese i modema Bože Kožula',  kazao je Njegovan.