ZAVRŠNE RIJEČI OBRANE

Svjedoci i dokazi protiv Glavaša nisu vjerodostojni

23.04.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Drugog dana iznošenja završnih riječi braniteljskog tima Branimira Glavaša, prvooptuženog za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. odvjetnik Veljko Miljević detaljno je analizirao iskaze svih svjedoka tijekom istrage i suđenja, odbacujući sve navode koji terete njegovog branjenika

Miljević je tako kao neistinit odbacio iskaz prvog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca koji je u veljači na sudu rekao da je Osijek 1991. bio grad izvan kontrole tadašnjeg državnog vodstva i da su tamo glavni bili Glavaš i današnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks bez kojih se, koliko on zna, nije moglo ništa učiniti.

Miljević je naglasio da je i sam Boljkovac, koji je za Glavaša rekao da je bio na čelu naoružane paravojne ekstremne organizacije, u svom iskazu priznao da kao ministar nije bio u Osijeku tijekom 1991. jer su imali povjerenja u načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira te da mu nakon ubojstva čelnika policije i njegove smjene po prirodi stvari više nije bilo poznato što se događa u Osijeku.

Glavašev odvjetnik ustvrdio je da je najviše šest svjedoka donekle potvrdilo optužnicu, no, po njegovoj ocjeni, riječ je o nevjerodostojnim ljudima. Naglasio je da je gotovo 90 posto svjedoka, među njima i oni koji ne vole Glavaša, iskazivalo suprotno optužnici. Ustvrdivši kako optužba nije dokazala Glavaševu krivnju, Miljević je zatražio oslobađajuću presudu.

I ostala dvojica Glavaševih branitelja Dražen Matijević i Ante Madunić jučer su u završnim riječima zatražili oslobađajuću presudu, tvrdeći da je optužnica pravno neutemeljena, da optužba nije iznijela zakonite i vjerodostojne dokaze te da je riječ o politički motiviranom procesu. Miljević je izvijestio da je početkom tjedna podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer je njegovom branjeniku onemogućeno ustavno pravo na pravično suđenje i jer su na suđenju korišteni nazakoniti dokazi.

Među nezakonito pribavljenim dokazima je, tvrdi Miljević, i zapisnik s ispitivanja trećeoptužene Gordane Getoš Magdić na osječkoj policiji koji je jedan od najvažnijih dokaza optužbe protiv Glavaša u slučaju 'selotejp'. Obrana, naime, tvrdi da je nezakonit jer je odvjetnik Getoš Magdić na policijskom ispitivanju bio u sukobu interesa, budući da je u istom slučaju za ista djela branio nju i još jednu stranku.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev za puštanjem na slobodu drugooptuženog Ivice Krnjaka koji je nedavno ponovno pritvoren jer je sud ocijenio da svoje zdravstveno stanje koristi kako bi odugovlačio postupak. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kad bi završne riječi trebao iznijeti Branimir Glavaš