LAK NA OBARAČU

Gilja se izvukao za ubojstvo, ali ne i za pokušaj ubojstva

27.03.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Zbog pokušaja ubojstva u jednom sesvetskom kafiću danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na dvije godine zatvora nepravomoćno osuđen Krešimir Gilja koji se, iako pravomoćno neosuđivan, često povezivao s kriminalnim miljeom.

Ustavni je sud, naime, lani u ožujku zbog povrede prava na obranu Gilji ukinuo pravomoćnu presudu na devet godina zatvora zbog ubojstva kanadskog Hrvata Mirka Rimca koje se dogodilo 8. listopada 1999. u zagrebačkom kafiću 'Star's'. U toj je pucnjavi ranjen i Berigoj Vukojević, sin bivšega saborskog zastupnika i suca Ustavnog suda Vice Vukojevića.

Na dvogodišnju zatvorsku kaznu Gilja je danas osuđen zbog pucnjave u jednom kafiću u Sesvetama. Sud je zaključio da je Gilja izvadio pištolj i zapucao u namjeri da ubije Dragu Tunjića, gosta u lokalu, koji je Gilji odgurnuo ruku pa je pištolj opalio u zrak.

Gilja je i prije toga nekoliko puta vadio pištolj uzvikujući da može ubiti koga hoće, kazala je obrazlažući presudu sutkinja Daniela Kustec. Dodala je da je Gilja potom otišao iz kafića, ne čekajući policiju, sa sobom odnijevši pištolj za koji je kasnije tvrdio da nije njegov.
Sud zbog toga nije povjerovao njegovoj obrani da Tunjića nije želio ubiti, ističući da bi ishod bio pogubniji da mu Tunjić nije odmaknuo ruku.

Gilji je do pravomoćnosti presude produljen i pritvor, a on je kaznu prokomentirao riječima da je mogao proći i gore. Mogao sam biti i obješen, kazao je Gilja, čija je obrana najavila žalbu na presudu i odluku o produljenju pritvora.