PROCES DUG 21 GODINU

General Brlečić svjedočio u korist Hrastova

27.03.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Bivši načelnik pješaštva u Glavnom stožeru HV-a Rudolf Brlečić, koji je do svibnja 1991. bio u JNA, posvjedočio je danas na Vrhovnom sudu da je skupina srpskih zarobljenika, za čije je ubojstvo na Koranskom mostu optužen bivši policijski specijalac Mihajlo Hrastov, bila prethodnica neprijateljskih snaga koje su trebale zauzeti Karlovac

Brlečić je kazao da je, prije prelaska u HV, vidio neprijateljske planove prema kojima je zauzimanje Koranskog mosta bio dio plana za zauzimanje Karlovca. Srpske snage su se nakon Karlovca trebale spojiti s jedinicama koje su išle prema Jastrebarskom i zajedno napasti Zagreb, zaključio je Brlečić koji je 1991. bio časnik na području Karlovca i Jastrebarskog.

U jednom od najduljih suđenja u povijesti hrvatskog pravosuđa na Vrhovnom je sudu pročitan i nalaz sudskog vještaka balističara Josipa Škavića kojim je, po riječima Hrastovljevog odvjetnika Krešimira Vilajtovića, dokazana teza obrane da je na tijelima ubijenih zarobljenika više rana nego pronađenih čahura iz strojnice koju je imao Hrastov.

Obrana od početka tvrdi da su žrtve ubijene streljivom različitog kalibra, iz čega zaključuje da se pucalo sa svih strana.

Suđenje se nastavlja 21. i 22. svibnja, kada bi trebali svjedočiti Alenko Ribić, još jedan suborac Mihajla Hrastova, te troje očevidaca zločina na Koranskom mostu.

Postupak protiv Hrastova, optuženog za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice ratnih zarobljenika, traje već 21 godinu.

Županijski sud u Karlovcu tri ga je puta oslobodio uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika. Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude, a nakon poništavanja treće predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak i proglasio Hrastova krivim te ga osudio na sedam godina zatvora.

No Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnju suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova.