Crna kronika SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Zlostavljanja u Kerestincu pred sudom

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebalo početi suđenje bivšem zapovjedniku Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu, Stjepana Klarića i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u studenom je prošle godine uz Stjepana Klarića , nakon jednogodišnje istrage, optužilo Dražena Pavlovića, Viktora Ivančina, Željka Živeca i Gorana Štrukelja.

Petoricu optuženih tereti se da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljenika kojima su, kako kažu u državnom odvjetništvu, nanesene velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Klarić je optužen kao zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika, koje se prvotno nalazilo u Zagrebu, a potom u vojarni 'Kerestinec"' a ostali kao pripadnici Hrvatske vojske koji su nadzirali rad stražarskih službi.

U državnom odvjetništvu kažu da je Klarić ostalim optuženicima, njima podređenim stražarima i drugim pripadnicima HV-a dopuštao da zatočene ratne zarobljenike na razne načine fizički i psihički zlostavljaju, a i sam je u tome navodno sudjelovao.

Optužene se, osim za sudjelovanje u zlostavljanju, tereti i da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zlostavljanja i kaznili počinitelje. Time su, smatra državno odvjetništvo, pristali da njima podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice.

Petorica optuženih uhićeni su krajem studenog 2010. Mediji su tada pisali da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinitelje.

U bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu navodno su zlostavljani i mučeni pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba i zarobljeni civili, među kojima je bilo i žena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još