AKCIJA GRANICA

Krivotvoritelji putovnicama ostaju u zatvoru

25.03.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Šestero uhićenih zbog krivotvorenja i trgovanje hrvatskim putovnicama idućih će mjesec dana provesti u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Odluka je u subotu navečer donesena na zagrebačkom Županijskom sudu na koji su osumnjičeni dovedeni nakon kriminalističkog istraživanja i pokretanja istrage protiv njih.

USKOK
je istragu pokrenuo protiv šestoro hrvatskih državljana u dobi od 31 do 58 godina i 37-godišnjeg državljanina Srbije za kojim je raspisana tjeralica, a tereti ih za udruživanje u kriminalnu skupinu, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Krivotvoritelji su "krali" identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i BiH i koji nisu imali putovnice.

Kriminalna skupina otkrivena je policijskom akcijom "Granica" (Border).

Prvookrivljenog 58-godišnjaka se tereti da je od 2006. do kraja 2010. na području Hrvatske i BiH organizirao i povezao skupinu radi pribavljanja krivotvorenih putovnica za koje su naručitelji, uglavnom pripadnici krim miljea, plaćali najmanje 10.000 eura. Naručitelji su mu plaćali pola iznosa i davali svoje fotografije, a potom je drugookrivljeni od dvojice osječkih policajaca i sedmookrivljene službenice Policijske uprave zagrebačke tražio provjeru dobivenih podataka za osobu na čiji se identitet namjeravala izdati putovnica te druge potrebne osobne podatke iz Informacijskog sustava MUP-a.

Potom su krivotvorene punomoći drugookrivljeniku koji je u ime tih osoba u matičnim uredima podizao domovnice i rodne listove te u nadležnim policijskim upravama ispunjavao zahtjeve za odjavu adrese prebivališta tih osoba. Prikupljenu dokumentaciju predavao je prvookrivljeniku koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice BiH u kojima su bile fotografije naručitelja krivotvorenih putovnica.

Prvookrivljenik je, kako kažu u USKOK-u, s naručiteljima putovnica i trećeokrivljenim zaposlenikom hrvatskog konzulata u Tuzli te drugim nepoznatim osobama u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, dogovarao dolazak tih osoba u diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi dobivanja putovnica.

Četvrtookrivljenu se tereti da je zaprimala zahtjeve za putovnicama iako je znala da podnositelji zahtjeva svoj identitet dokazuju krivotvorenim osobnim iskaznicama.

U USKOK-u kažu da su putovnice izrađivane i izdavane i bez dolaska tražitelja isprave u prostorije konzulata, o čemu je četvrtookrivljena obavještavala trećeokrivljenog koji bi ih potom preuzimao i predavao prvookrivljenom. Organizator skupine je na kraju putovnice davao krajnjim naručiteljima koji su potom plaćali drugi dio dogovorenog iznosa.

Policija je pronašla 53 krivotvorene putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50. U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji "zaradili" najmanje 420.000 eura.