SVJEDOČIT ĆE FLAVIO SANADER I FRIŠČIĆ

Sud Sanaderovoj obrani odobrio ispitivanje ruskog tajkuna Gucerieva

22.03.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje za afere Hypo i INA-MOL protiv Ive Sanadera. Na klupu za svjedoke trebao je zasjesti direktor ciparske tvrtke Hangarn Oil Imre Fazakaš, koji je trebao pojasniti kako je 5 milijuna eura preko računa njegove tvrtke prebačeno na račun Roberta Ježića, no nije se pojavio

Kako svjedok Imre Fazakaš nije pristupio raspravi, tužiteljstvo i obrana predložili su nove dokaze i svjedoke.

Tužiteljica Tamara Laptoš tražila je ispitivanje predsjednika NO-a INA-e Davora Šterna (od čega je Sanaderova obrana odustala) i člana NO-a Damira Vanđelića. Protivi se ispitivanju vlasnika Rusnjefta Mihaila Gucerijeva i Davida Tichera, što je prošli put predložila obrana Ive Sanadera. Smatra da obrana nema dobrog obrazloženja za ispitivanje tih svjedoka.

Laptoš kaže da ni rješenje državnog odvjetništva Mađarske ne može biti dokaz u ovom postupku, a predlaže čitanje posjetnice Imre Fazakaša o okolnostima njegove povezanosti s MOL-om.

Odvjetnik Prodanović se protivi čitanju iskaza Nede Prpić, Zlate Vrdoljak, Joerga Schustera i Vinka Šunde, što je predložilo tužiteljstvo. Obrana odustaje od ispitivanja svjedoka Andreasa Husara i Davora Šterna, a i dalje predlaže ispitivanje Mihaila Gucerijeva jer ima saznanja o njemu iz postupka u Mađarskoj te smatra da ima relevantna saznanja o uplati novca na račun Roberta Ježića koji tvrdi da je primio mito za Sanadera.

Prodanović Sanaderu: Nemojte mi više pomagati!

Kako je Sanader mislio da će njegovi odvjetnici predložiti i Gordanu Sekulić za svjedokinju, Prodanoviću je šaputao njezino ime da bi ga podsjetio. Na to ga je odvjetnik upozorio: 'Nemojte mi vi pomagati, ja sam sinoć cijelu noć čitao spise.'

Traže i ispitivanje voditeljice pisarnice Agencije za tržišno natjecanje Vesne Špoljarić koja je, navodno, datirala sve dopise koje je slala Olgica Spevec. Naime, obrana smatra da je Spevec neistinito svjedočila o slanju pisma i upozorenju Sanadera i Polančeca o koncentraciji poduzetnika.

Inzistiraju i da se ipak pročita rješenje državnog odvjetništva Mađarske koje je odbacilo sve optužbe protiv Zsolta Hernadija i Ive Sanadera: 'Postupak je u Mađarskoj vođen protiv nepoznate osobe i tražimo da se iz spisa koji je Mađarska poslala Hrvatskoj pročitaju dijelovi koji idu u korist Ivi Sanaderu', rekao je Prodanović.

Kada je sudac Turudić utvrdio da je spis državnog odvjetništva Mađarske došao u USKOK prije nekoliko dana, pitao je tužiteljicu Laptoš jesu li to preveli, na što je ona odgovorila: 'Ne, i ne vidim razloga zašto bismo to prevodili.' Laptoš kaže da je spis u kojem Mađari odbacuju optužbe 'popriličan' te da su u njemu priloženi 'nekakvi računi', ali ih USKOK, dakle, nije prevodio ni čitao.

Prodanović smatra da se radi o manevru USKOK-a kojim se žele anulirati nepovoljni učinci za njihovu optužnicu.

Vanja Marušić, zamjenica ravnatelja USKOK-a, pojašnjava da USKOK i dalje vodi istragu protiv Zsolta Hernadija i da stoga spis iz Mađarske, na temelju kojega je njihovo državno odvjetništvo odbilo kaznenu prijavu, nije potrebno čitati.

Sudac Turudić odluku o dokaznim prijedlozima donio je u 13 sati te je potvrdio da će se ispitati ruski tajkun Mihail Guceirev, Božidar Pankretić, Josip Friščić, bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček, Dražen Bošnjaković i Flavio Sanader koji je trebao primiti drugu polovicu mita za svoga brata Ivu Sanadera. Sudac Turudić zahtjeva i da se sudu dostavi spis mađarskog državnog odvjetništva nakon čega će sud odlučiti hoće li se njegovi dijelovi čitati na sudu. 'Pozovite Gucerieva što je prije moguće, barem krajem travnja', rekao je Turudić Sanaderovim odvjetnicima.

Također, bit će ispitani Vinko Šunde, Davor Štern, Damir Vanđelić, Vesna Špoljarić. Sudac je rekao i da se Stephan Hurliman - direktor Ježićeve tvrtke Xsenoplast - koji je trebao svjedočiti na poziv USKOK-a i potvrditi Ježićev iskaz, javio da se nikad neće pojaviti na sudu.

Što se tiče svjedoka Fazakaša, ponovno će mu se uputiti poziv te će se njegova posjetnica prema prijedlogu USKOK-a pročitati na sudu.

Nakon suđenja odvjetnica Jadranka Sloković rekla je kako je zadovoljna svim prihvaćenim dokazima i svjedocima, osim odobrenja da se pozovu svjedoci USKOK-a Davor Štern i Damir Vanđelić: 'S druge strane, mislim da to nije ni loša odluka suda – neka se u cjelosti utvrdi materijalna istina u ovom predmetu.'

Na pitanje je li obrana stupila u kontakt s Gucerievom, Sloković kaže da još nije i da ne zna kako će to učiniti: 'Zasad, ovo što smo vidjeli po tisku, znamo gdje se nalazi i imamo adresu koju je dao na mađarskom državnom odvjetništvu. Tu smo adresu mi dali sudu i probat ćemo doći do njega. Obzirom da se radi o svjedoku koji je 'iz vana', vjerojatno će sud preko međunarodne pravne pomoći tražiti da mu se uruči poziv, tako da će se ustvari time baviti sud a ne mi.'

Obrani je, naime, Guceriev vrlo važan svjedok jer bi mogao pobiti krunskog svjedoka USKOK-a RobertaJežića koji tvrdi da je na račun svoje tvrke Xsenoplast primio polovicu od 10 eura Hernadijevog mita za Sanadera. Guceriev je pak u Mađarskoj tijekom istrage rekao da je tih pet milijuna na računu Ježićeve tvrtke on uplatio i to za posao  koji je Ježić trebao odraditi za Gucerieva - vlasnika ruske naftne kompanije RussNeft.

Suđenje se nastavlja 12. travnja, a nova ročišta su zakazana za cijeli travanj i svibanj.