SVE ISPOČETKA

Prekinuto suđenje Merčepu zbog proceduralne pogreške

19.03.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Suđenje Tomislavu Merčepu, osumnjičenom za ratni zločin, odgođeno je do ponedjeljka zbog proceduralne pogreške predsjednika sudskog vijeća Zdravka Majerovića. Naime, tek jutros za kada je bilo zakazano treće ročište Majerović je ustvrdio da je članica vijeća, Jadranka Mandušić, tijekom istrage ispitivala jednog od svjedoka pa samim tim nije smjela sjediti u sudskom vijeću

Do sljedećeg ročišta, koje je zakazano za ponedjeljak, Županijski sud trebao bi imenovati novog člana vijeća. Formalno to znači da bi suđenje Merčepu trebalo krenuti ispočetka, ali ne i nužno da će se ponovno morati ispitivati svjedoci koji su svjedočili u petak. Sud može, ako se tužiteljstvo i obrana slože, njihove iskaze samo pročitati i uvrstiti u spis.

Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.