SLUČAJ 'SELOTEJP' PRI KRAJU

Krnjaku nije nužna operacija, suđenje se nastavlja

22.04.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Suđenje u slučaju 'selotejp' nastavljeno je iza podneva na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon što su liječnici utvrdili da nije nužan operativni zahvat nad drugooptuženim Ivicom Krnjakom, kao što su on i njegovo branitelj tvrdili

Krnjaka je jutros pregledao liječnički tim u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava na čelu s pročelnikom Odjela za vaskularnu kirurgiju Mirkom Šarlijom koji je sudu dostavio mišljenje da nije nužna hospitalizacija i zahvat kojemu se Krnjak namjeravao podvrći zbog začepljenja vratnih žila.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Željka Horvatovića je nakon toga odlučilo nastaviti sa suđenjem, a u sudnicu je doveden i Krnjak kojemu je određen pritvor, zbog sumnje da zloupotrebljava svoje zdravstveno stanje kako bi odugovlačio sudski postupak.

Njegov branitelj Domagoj Rešetar ocijenio je to kršenjem Krnjakovih ljudskih prava i ustavnog prava na zdravstvenu zaštitu, a Krnjakova supruga podnijela je zahtjev za izuzećem sudskog vijeća te kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv svih sudaca koji su sudjelovali u donošenju odluke o uhićenju i određivanju pritvora i to zbog kaznenog djela nepružanja pomoći, zloporabe položaja i ovlasti te nesavjesnog rada u službi. Zahtjev za izuzećem sudskog vijeća odbačen je uz obrazloženja da kao supruga optuženika nije stranka u postupku te da stoga ni nema pravo na podnošenje zahtjeva.

Suđenje, koje je nakon godinu i pol izvođenja dokaza i saslušanja oko 120 svjedoka ušlo u završnu fazu, nastavljeno je iznošenjem završnih riječi obrane prvooptuženog Branimira Glavaša. Od trojice njegovih branitelja prvi je riječ uzeo odvjetnik Dražen Matijević koji je ustvrdio kako je kaznenim postupkom u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' Hrvatska ušla u povijest kao jedina zemlja koja sudi svojim osloboditeljima.

Prema ranijim najavama, Glavaševi branitelji mogli bi sa svojim završnim riječima završiti za dva dana, a potom će to učiniti branitelji bivšeg zapovjednika Samostalne uskočke satnije Krnjaka, te četvero suoptuženih pripadnika te postrojbe Gordane Getoš Magdić, Dina Kontića, Zdravka Dragića i Tihomira Valentića. Nakon toga preostalo je samo izricanje nepravomoćne presude u prvom postupku u kojem je za ratne zločine optužen jedan hrvatski političar i saborski zastupnik.