BAJIĆ KREĆE S ISPITIVANJEM

Tko je primio mito od Patrije za oklopnjake?

15.03.2012 u 09:14

Bionic
Reading

DORH će ispitati sve koji su sudjelovali u nabavi oklopnjaka finske Patrije, a USKOK je prije nekoliko dana od Ministarstva obrane zatražio svu dokumentaciju vezanu za nabavu oklopnih vozila

Ovaj se obrat dogodio nakon što je Wilfgang Riedel, posrednik Patrije pri prodaji oklopnih vozila AMV 8x8 u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, austrijskim istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je davao mito da bi finska kompanija dobila posao u Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list. Njegov je iskaz proslijeđen USKOK-u koji je od krim policije zatražio provjeru i razgovor s osobama koje je Riedel spomenuo.

Istovremeno, USKOK je od Ministarstva obrane prije nekoliko dana zatražio svu dokumentaciju te zatražio deklasifikaciju dokumenata s oznakom tajnosti. Za sada nije poznato koliko je osoba Riedel spomenuo. Ovo je drugi važan događaj u istrazi koju provode policije triju zemalja. Krajem siječnja ove godine finska policija uhitila je Reija Niittynena, službenog zastupnika Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, pod sumnjom za primanje mita.

Hrvatski ministri obrane potpisali su dva ugovora o kupnji oklopnih vozila. Istražuje se ugovor iz 2007. godine o kupnji 84 vozila vrijedan 112 milijuna eura, koji je potpisao tadašnji ministar Berislav Rončević.

Riedla austrijsko tužiteljstvo tereti za kriminalno udruživanje, poreznu utaju, industrijsku špijunažu i potkupljivanje u sklopu prodaje oklopnjaka Sloveniji. Patria je u veljači 2007. godine doznačila Riedlu 3,6 milijuna eura, a on je sljedećeg dana dio svote doznačio svom partneru Walteru Wolfu. Riedla se tereti da je 900 tisuća eura mita navodno osobno predao Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše. No Riedl u mailu Niittynenu spominje mito za osobu u hrvatskom Ministarstvu obrane.