AFERA SPICE

Čelnici MOL-a i INA-e na suđenju Polančecu

14.03.2012 u 16:00

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za aferu Spice Damiru Polančecu i ostalima, svjedočili su generalni direktor MOL grupe Josef Molnar i financijski voditelj u INA-i Andreas Husar

Prvi svjedok Josef Molnar je 2008. godine, u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu OTP banke i Fima grupe, bio zamjenik financijskog direktora tvrtke MOL koja je bila jamac za kredit.

Molnar je rekao da je on bio jedan od potpisnika ugovora OTP banke i Fima grupe, ali da nije sudjelovao u pregovorima. 'Kolege su pripremili ugovor i Uprava je dobila prijedlog da ga prihvati, što se i dogodilo', rekao je Molnar.

Na pitanje je li u transakciju bila uključena Podravka, Molnar je rekao: 'Naravno, Podravka je bila dio transakcije u samom ugovoru, jer se sama specifična struktura ugovora odnosila na dionice Podravke koje su bile pokriće za kredit.' Tvrdi da se nije sastajao s članovima Podravke, a upitan jesu li se spominjale dionice INA-e, rekao je da je u ugovoru stajalo da Podravka svoje obveze može podmiriti dionicama INA-e.

Depozit koji je MOL dao prilikom sklapanja ugovora o kreditu je vraćen, rekao je Molnar, ali tvrdi da ne zna kolika je točno zarada MOL-a od tog posla.

Drugi svjedok bio je Andreas Husar koji je 2008. i 2009. bio na čelu odjela Treasury u MOL-u, a danas živi i radi u Zagrebu na mjestu voditelja financija u INA-i. 'Na kreditu OTP banke i Fima grupe radio je odjel za strategiju MOL-a, a za zaključak ugovora čuo sam tek od kolega. Treasury nije sudjelovao u pregovorima', rekao je Husar.

Husar je, kaže, vidio ugovor o jamstvu MOL-a koji je i potpisao. 'To je ugovor OTP-a i MOL-a o jamčevini, a iznos jamčevine određen je ranije postojećim ugovorom. Namjena tog pologa bila je određena paketom ugovora', rekao je i dodao da ne zna tko je sudjelovao u sklapanju ugovora s hrvatske strane. Također tvrdi da ne zna čija je inicijativa bila da se u ugovor unese odredba da Podravka svoje kreditne obveze smije podmiriti dionicama INA-e.

Ugovor OTP-a i Fimi grupe sklopljen je u ožujku 2009. i okončan krajem prošle godine nagodbom kojom su Podravka, OTP i MOL odustali od svih međusobna potraživanja i obveza između ugovornih strana.

Uz Polančeca, Šestaka i Horvata za nezakonitosti na štetu Podravke USKOK tereti bivše čelnike te koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića te odvjetnika Zorana Markovića.

Optužene u aferi 'Spice' tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.