PRONEVJERA VATROGASNOG NOVCA

Uvjetna kazna supruzi šefa istarskog SDP-a

14.03.2012 u 21:32

Bionic
Reading

Supruga predsjednika Županijske skupštine i istarskog SDP-a Dina Kozlevca pravomoćno je kažnjena uvjetnom osudom na 11 mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje, doznaje Glas Istre iz Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu

Roberta Grando Kozlevac teretila se za pronevjeru i krivotvorenje službene isprave, a slučaj je u prosincu 2010. otkrio upravo Glas Istre. Državno odvjetništvo tereti i Valtera Marfana za zloporabu ovlasti i položaja te krivotvorenje službene isprave, o čemu će, za razliku od Grando Kozlevac, tek odlučivati Općinski sud u Bujama.

Grando Kozlevac bila je zaposlena kao voditeljica računovodstvene službe vatrogasnih udruga na umaškom području, a na toj je poziciji i počinila kaznena djela za koja je osuđena. Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je Grando Kozlevac 2009. i 2010. oštetila vatrogasne udruge na Umaštini za više od 110 tisuća kuna tako što je sredstvima s njihovih računa podmirivala troškove na svojoj, ali i suprugovoj kreditnoj kartici.

Supruga Dina Kozlevca se, podsjetimo, sama prijavila nadležnom odvjetništvu, ali tek nakon što se Glas Istre u prosincu 2010. počeo raspitivati o tom slučaju. Tada je Kozlevac za Glas Istre tvrdio da njegova supruga nije ukrala novac. Doduše, natuknuo je da bi se moglo raditi o nekakvim njemu nepoznatim nepravilnostima, ali da je iznos od 100 tisuća kuna, o kojem se tada govorilo, pretjeran. Također je tvrdio i da nije znao da je dio pronevjerenog novca završio na njegovom računu.

Zanimljivo je da je do presude došlo nakon nagodbe stranaka i Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu, koji na upit daje odgovor da je Županijski sud donio presudu 'u povodu zahtjeva za donošenje presude na zahtjev stranaka, a na temelju članka 190.a starog zakona o kaznenom postupku'.

Dino Kozlevac: Moja se žena nagodila da izbjegne dugotrajan proces

Na pitanje koliko njegovu političku poziciju ugrožava suprugin potez, odnosno njezina nagodba s pravosuđem uz priznanje počinjenog djela, Kozlevac je rekao kako su on i supruga dvije odrasle osobe koje odgovaraju svaka za svoje postupke. 'Vidljivo je da ja ni na koji način nisam u to uključen. Moja žena je preuzela odgovornost i za mene je ta neugodna priča završena. Časno i pošteno nastavljam obavljati svoju dužnost kao i dosad', kazao je Kozlevac.

Na pitanje zašto je došlo do nagodbe, kazao je kako se njegova supruga nagodila jer nije bilo volje i želje za dugim procesom i dodatnim neugodnostima. 'To maltretiranje trajalo bi godinama', zaključio je.