Crna kronika PODUZETNIK IZ VODICA

Na prevaru 'maznuo' 46 tegljača šećera

Preuzeo je 46 tegljača šećera za koje je jamčio imovinom koju nije imao. Usto je pokušao naplatiti nepostojeće dugove od tvrtki s kojima nikad nije poslovao

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je optužnicu protiv D. P. (58) i protiv pravne osobe sa sjedištem u Vodicama zbog kaznenih djela prevare u gospodarskom poslovanju. D. P. je usto prijavljen i zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Okrivljenom D. P. na teret se stavlja da je od 14. veljače do 7. travnja 2008. u Vodicama, kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke iz Vodica, s umaškom tvrtkom dogovorio kupnju 46 tegljača šećera ukupne vrijednosti 7,3 milijuna kuna. Tvrtki iz Umaga rekao je da će preuzetu robu platiti u roku od 30 do 90 dana iako to nije namjeravao učiniti, a za robu je jamčio osobnom imovinom.

Kao sredstvo osiguranja plaćanja predao je tri bianco zadužnice na ukupan iznos od tri milijuna kuna. Problem je u tome što je D. P. bio svjestan da se društvo iz Umaga neće moći naplatiti jer na žiro-računu njegove tvrtke nije bilo dovoljno novca. Nakon što je u više navrata preuzeo naručeni šećer, prodao ga je, a oštećenom poduzeću nije podmirio dug niti se ono moglo naplatiti slanjem bianco zadužnica na naplatu zbog trajne blokade njegova žiro-računa.

Umaško se poduzeće nije moglo naplatiti ni iz njegove osobne imovine jer u svom vlasništvu nije imao nikakvih nekretnina. Time je ostvario nepripadnu materijalnu korist veću od sedam milijuna kuna.

Ujedno ga se tereti da je između siječnja i 2. lipnja 2009. u Vodicama, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vodica, ovlašten za rukovođenje radom društva i potpisivanje dokumentacije platnog prometa, sastavio ispravu 'salda konti kupaca' u kojoj je lažno prikazano da u tvrtkama iz Pule, Šibenika, Zaprešića, Sibinja, Splita, Zagreba, Zagreba, Varaždina te obrtima iz Kanfanara ima nepodmirenih potraživanja od ukupno pet milijuna kuna iako ih nije imao, a s dva društva od navedenih nikada nije ni poslovao. Spornu je ispravu upotrijebio u stečajnom postupku otvorenom nad društvom iz Vodica 2. lipnja 2009. radi prijavljivanja potraživanja od navodnih dužnika, a uništio je sve originalne račune.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još