SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

'Bio je živ, a tako opečen trebao je biti mrtav'

13.03.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Svjedočenjem medicinske ekipe iz Biograda koja je pomagala unesrećenim vatrogascima danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšemu šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za pogibiju 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji u kolovozu 2007.

Liječnica iz biogradskoga Doma zdravlja dr. Tatjana Ferber-Garofulić ispričala je da je tog dana vidjela dvojicu unesrećenih vatrogasaca, koje su oko 19 sati dovezli gliserom u sukošansku marinu 'Dalmacija' te da je pomoć pružila vatrogascu Anti Crvelinu

'Ležali su na nekakvim nosilima od krpe, pokriveni dekom, goli i bez ijednog tufera ili gaze, bez ikakvog znaka da im je do tada pružena ikakva medicinska pomoć", prepričala je stravičnu sliku dr. Ferber-Garofulić, koja je također rekla da je na tada još živog Ante Crvelina stavila sve što je imala za opekline. Kazala je kako nije mogla pronaći komad zdrave kože ni venu kako bi mu mogla dati infuziju.

'To se ne može opisati. Možete li vjerovati da je to bio čovjek koji bi, kad ga vidite, zapravo trebao biti mrtav, ali on je bio živ. Imao je najgore moguće opekline i cijeli je pougljenio', posvjedočila je dr. Ferber-Garofulić.

Osim medicinske ekipe iz biogradskoga Doma zdravlja, svjedočila je i mrtvozornica iz Vodica dr. Vesna Šunjić, koja je u noći tragedije iz Šibenika prevezena policijskim brodom na otok Kornat, no nije joj rečeno zašto onamo ide. Tek kad je krenula prema Kornatu, doznala je da ondje ima stradalih vatrogasaca. S njom je putovao i sudac kojem se nije mogla sjetiti imena. Dodala je da joj ga je jedan policajac predstavio kao istražnog suca.

'Na pristaništu na Kornatu smo se zadržali oko sat - sat i pol, ali teren nismo obišli. Pošto je sudac pitao hoće li obići teren, policajci su mu rekli da zbog vremenskih uvjeta, mraka i nepristupačnog terena mjesto nesreće neće obilaziti. Tek sam sljedećeg dana doznala što se zapravo dogodilo na Kornatu, a iako sam na Kornat došla kao mrtvozornica, ondje nisam vidjela unesrećene, a ni vojne osobe. Tako smo se neobavljenog posla vratili u Šibenik noću oko tri sata', rekla je.

Suđenje se nastavlja sutra, a svjedočit će liječnici koji su te noći 30. kolovoza 2007. bili u službi u zadarskoj Općoj bolnici.

U nesreći na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca, a jedini je preživio Frane Lučić