DUVNJAK STOPIRAO FANTASY LAND?

Kaznena prijava protiv bivšeg šefa Fonda za privatizaciju

Bionic
Reading

Protiv bivšeg predsjednika Fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka i još dvije osobe Fantazija projekt podignula je kaznenu prijavu zbog namjernog odugovlačenja elaborata, zbog čega Fantasyland, vodeni zabavni park kod Samobora koji bi zapošljavao 800 ljudi, do danas nije gotov

Projekt Fantasyland u nekad popularnom samoborskom kupalištu Šmidhen krenuo je u realizaciju u kolovozu 2009, trebao je biti završen ujesen 2009, ali parcelijski elaborat je potpisan tek nakon 777 dana, 22. srpnja 2011. Zbog toga je Fantazija projekt 16. veljače podigla kaznene prijave protiv tri osobe koje smatraju odgovornima za odugovlačenje - Vedrana Duvnjaka, Ive Galić i Dubravke Jakić Maurman, piše portal Politika plus

U Fantazija projektu smatraju da je taj trojac namjerno odugovlačio s davanjem zelenog svjetla projektu jer su u tome imali osobnu korist. Zbog toga su prijave stigle i USKOK-u, a i DORH-u, da bi se istražilo zašto su radili to što su radili. Vedran Duvnjak bio je u spornom periodu predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (danas Agencija za upravljanje državnom imovinom), Iva Galić je bila potpredsjednica Pravnog sektora HFP-a, a Dubravka Jakić Maurman pravnica u HFP-u i kasnije AUDIO-u.

Zbog odugovlačenja su usporili projekt koji bi osigurao posao za 800 radnika, a u državni proračun u posljednje dvije godine moglo se sliti oko 30 milijuna kuna. Ali sve je opstruirao Vedran Duvnjak, koji je pomoć imao u Galić i Jakić Maurman, tvrde u Fantaziji.

Realizator projekta tvrdi da je nadležnim institucijama u tih 777 dana poslao dvije stotine dopisa, a održano je i dvadeset sastanaka. Sve revizije, kontrole, pravna mišljenja i inspekcijski nadzor potvrdili su ispravnost projekta i čekao se samo potpis Vedrana Duvnjaka, koji ga je izbjegavao dati!

Kada je vidio da su svi dokumenti u redu, Duvnjak je, tvrde, krenuo izbjegavati sastanke, a čak je tražio i mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda, i to dodatno honorirao, iako je imao i više nego dovoljno pravnika u HFP-u. No ni mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda mu nije bilo po volji, tako da je i nakon njega odgodio potpisivanje parcelijskog elaborata.

U javnosti je cijeli ovaj projekt bio prikazivan kao pravi primjer poteškoća na koje nailaze investitori dok čekaju dozvole u Hrvatskoj, čak i kad ulažu stotine milijuna kuna i imaju sve potrebne dozvole nadležnih institucija. No na kraju sve može ovisiti o volji jedne osobe koja, ako želi, ne mora poštovati mišljenje struke.