'INDEKS 2'

Za upis ocjene i do 650 eura

21.04.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Okrivljeni studenti i posrednici koji su u predmetu 'Indeks 2' ranije priznali krivnju za korupciju na zagrebačkom Prometnom fakultetu danas su iznoseći svoje obrane ispričali kako je upis jedne ocjene stajao i do 650 eura.

Od 33 optužena profesora, studenta i posrednika u jednom od najvećih suđenja u povijesti hrvatskog pravosuđa po broju optuženih, 13 ih je priznalo krivnju.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Koraljka Bumči saslušala je danas 12 optuženika koji su iznijeli svoju obranu ili su se branili šutnjom, pa su pročitani njihovi iskazi iz istrage.

Krivnju je danas priznao Ante Malenica koji je uz pomoć optuženog Mladena Knezovića posredovao u prebacivanju Mislava Koraka s Geološkog na Prometni fakultet bez polaganja prijemnog ispita. U tome mu je pomogao profesor Damir Božičević.

Na popis optuženih ponovno je uvršten i Damir Mušan, čiji je postupak ranije bio izdvojen zbog nedolaska na ročište. Mušan je priznao da je osobi po imenu Ivan ili Ante platio 2000 eura kako bi njegov brat Joško položio nekoliko ispita.

Jedan od studenata ispričao je da nije mogao položiti fiziku i elektrotehniku kod profesora Antuna Sertića, pa je posredniku dvaput platio po 650 eura. Iako su mu ocijene upisane u indeks, nije upisao drugu godinu jer je krenula antikorupcijska akcija.

Student Josip Đaković koji je povezivao studente s optuženim posrednikom Mladen Budorom ispričao je da se Budor hvalio svojim poznanstvima te da zahvaljujući njima može "srediti" svaki ispit. Budor je Đakovića nagrađivao s iznosima od 50 do 100 eura za spajanje po jednom ispitu.

Suđenje se nastavlja sutra.