NALAZ INTERNE KONTROLE

Nije bilo prekomjerne sile prilikom privođenja djevojke

09.03.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Iz Zagrebačke policije doznajemo kako u slučaju privođenja muške i ženske osobe u nedjelju ujutro na Trgu bana Jelačića nije bilo korištenja prekomjerne sile policijskih službenika

Naime, tjednik Aktual i HTV su objavili snimku na kojoj četiri policijska službenika privode dvije osobe. Dvojica policajaca na tlu su pokušali svladati djevojku koja je pritom glasno vikala. Internom kontrolom ustanovljeno je kako nisu prekoračena sredstva prisile.

Naime, policajci su spomenuti dvojac kanili legitimirati zbog narušavanja javnog reda i mira. 'Kada su policijski službenici pristupili navedenoj osobi u namjeri da joj provjere identitet, ona je počela vrijeđati policijske službenike, a tada je policijske službenike počela vrijeđati i muška osoba koja se nalazila u društvu s navedenom ženskom osobom. Policijski službenici su ih u nekoliko navrata upozorili da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira i vrijeđanjem te da se smire, na što su se oni oglušili, da bi se u jednom trenutku ženska osoba pokušala samovoljno udaljiti', stoji u odgovoru Policijske uprave zagrebačke.

Kako bi bijeg spriječili, policajci su uporabili propisana sredstava prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Dvojac je potom doveden u Prvu policijsku postaju Zagreb gdje je ekipa Hitne medicinske pomoći ustanovila kako nemaju tjelesne ozljede, a alkotestiranjem je ustanovljeno kako su bili pod utjecajem alkohola.

'U postupku ocjenjivanja uporabe sredstava prisile ponuđeno im je da iznesu primjedbe o postupanju policijskih službenika, kojom prilikom su u predviđeni obrazac vlastoručno napisali da nemaju primjedbi na postupanje policijskih službenika, što su i potpisali', kažu u policiji. Nakon provedenog nadzora, na temelju do sada prikupljenih obavijesti načelnik Policijski uprave zagrebačke Tomislav Buterin ocijenio je da su policijski službenici zakonito i opravdano uporabili sredstva prisile.

Pregledom snimke događaja nije utvrđeno ništa sporno u postupanju policijskih službenika. Zbog počinjenog prekršaja iz čl. 6 i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv navedenih osoba podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu, gdje su predmetni na glavnoj raspravi priznali počinjenje prekršaja te su proglašeni krivima i izrečena im je novčana kazna.