SLOBODAN NAKON VIŠE OD 10 GODINA

Abdića će pred zatvorom dočekati njegovi Krajišnici

06.03.2012 u 17:46

Bionic
Reading

Fikret Abdić u petak izlazi iz pulskog zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne. Naime, Povjerenstvo za prijevremeni otpust RH donijelo je odluku da ga se pusti u ponedjeljak, 12. ožujka, no zbog vikenda Abdić će biti pušten već u petak, u jutarnjim satima

Nakon odsluženih deset zatvorskih godina, Abdićeva obitelj podnijela je 8. lipnja prošle godine zahtjev za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, o čemu je Povjerenstvo raspravljalo u dva navrata. Abdić je ipak lanjski rođendan proveo u zatvoru, no od 9. ožujka naći će se ponovno na slobodi, nakon deset godina i devet mjeseci.

Prema riječima njegove kćerke Elvire Abdić-Jelenović u javljanju za čikaški Radio Zapadna Bosna, Babin izlazak iz zatvora očekuje se oko devet sati, a nekadašnjeg prvog čovjek Agrokomerca pred pulskim zatvorom trebao bi dočekati veliki broj njegovih pristalica. Naime, kako veli, primila je preko tisuću mailova podrške, a najavljene su i desetine autobusa iz Krajine te taj događaj budi i veliki interes novinara. U petak navečer zakazano je njegovo direktno javljanje videolinkom u Chicago, a za nedjelju i posebna emisija.

Podsjetimo, Više javno tužiteljstvo u Bihaću podignulo je optužnicu protiv Fikreta Abdića još u kolovozu 1996, a odlukom Vrhovnog suda RH slučaj je 2001. preuzelo hrvatsko pravosuđe i Županijski sud u Karlovcu na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

U srpnju 2002. godine Županijski sud u Karlovcu proglasio je Abdića krivim za ratni zločin i osudio ga na 20 godina, no odlukom Vrhovnog suda kazna mu je smanjena na 15 godina. Abdić je osuđen jer je, prema presudi, protivno Ustavu BiH proglasio takozvanu Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu te je kao vrhovni zapovjednik organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine. Na teret mu se stavlja i da je najmanje troje ljudi umrlo zbog zlostavljanja u logorima, kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

'Njegova želja je da se zajedno vratimo u Agrokomerc', izjavila je za Radio Zapadna Bosna kći Elvira Abdić-Jelenović. Hoće li se Fikret Abdić ponovno baviti i politikom, nije poznato, a prema najavama kćerke, prvo vrijeme živjet će u Voloskom kod Opatije.