KRAĐA KULTURNOG DOBRA

Provaljeno u kapelu sv. Antuna Padovanskog u Blaškovcu

02.03.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Nepoznati lopovi provalili su u kapelu sv. Antuna Padovanskoga u Blaškovcu te ukrali oltarnu sliku s likom tog sveca, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U zagrebačkoj Policijskoj upravi rečeno je da je od 1. siječnja do 24. veljače provaljeno u kapelu sv. Antuna Padovanskoga i da je ukradena slika. Policiji je o provali dojavio građanin 24. veljače, obavljen je očevid, a za počiniteljem toga kaznenog djela se traga, doznaje se danas od zagrebačke Policijske uprave.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je da im je župnik Hinko Goričanec javio da su u nedjelju 19. veljače provalnici najprije pokušali ući u kapelu kroz prozor sakristije, ali nisu uspjeli pa su razvalili ulazna drvena vrata i tako ušli. Budući da ništa drugo nisu ukrali, cilj im je bila oltarna slika, koju su skinuli s okvira i odnijeli.

U priopćenju se ističe da je kapela sv. Antuna Padovanskog podignuta na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće na posjedu patrona crkve obitelji Drašković, a temeljitije je obnovljena krajem 19. stoljeća, 1914. te 1966. godine. Oltar sv. Antuna Padovanskog izrađen je polovicom 18. stoljeća, a postavljen je u svetište kapele nakon potresa 1880., kada je prenesen iz oštećene zagrebačke prvostolnice. Kako je taj vrijedni oltar donedavno bio na obnovi, tek je nedavno vraćen u kapelu, a sada je ostao bez svojega srca – slike sv. Antuna Padovanskoga, koja je i tijekom obnove oltara bila u kapeli, navodi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ističe da se kapela i oltar sv. Antuna Padovanskog na osnovi rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske - Uprave za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorskog odjela u Zagrebu od 6. veljače 2008. pod preventivnom zaštitom kao kulturno dobro. Također su upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.