Crna kronika SUĐENJE ZA GRUBORE

'Za zločin sam čuo nakon filma Oluja nad Krajinom'

Svjedočenjem dvojice bivših pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za ratni zločin u selu Grubori 1995. o kojemu su oba svjedoka, iako su sudjelovali u akciji, navodno doznali tek nakon Domovinskog rata

Za zločin počinjen prilikom osiguravanja pruge kojom je nakon akcije Oluja trebao proći Vlak slobode sudi se bivšim pripadnicima specijalne policije Franji Drlji i Boži Krajini, a danas ispitani svjedoci tvrde da nisu znali što se događalo u Gruborima.

'Za događaje u Gruborima čuo sam na televiziji, a nešto sam doznao i iz tiska. Nakon akcije nije bilo govora o tome niti je bilo tko takvo što spominjao', kazao je bivši pripadnik ATJ Lučko Marijan Huška. Spomenuo je da je na terenu u daljini vidio dim, no nije znao što je i gdje gorjelo.

Njegov suborac Anto Jurendić tvrdi da je za zločin u Gruborima, od kojih je tijekom akcije bio udaljen kilometar do dva, doznao tek kada je nakon rata pogledao dokumentarni film 'Oluja nad Krajinom'. No, Jurendić se u sudnici zapitao zbog čega je na običnu pretragu terena poslano oko 600 pripadnika najelitnije postrojbe specijalne policije koju u akciju imaju pravo poslati predsjednik države i ministar policije, po njegovu ovlaštenju.

Za zločin u Gruborima bio je optužen i Igora Beneta za kojega je postupak danas i službeno obustavljen jer je sud nakon tri mjeseca dobio potvrdu o njegovoj smrti. Beneta je lani u travnju pronađen obješen u šumi pored Otišića na zadarskom području, a tek je krajem studenog DNA analizom utvrđen njegov identitet. Policija je tada izvijestila da je riječ o samoubojstvu, no ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Suđenje se nastavlja 23. ožujka ispitivanjem novih svjedoka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još