PRESUDA NAKON 13 GODINA

Hajduk mora platiti dva milijuna eura, prijeti mu stečaj!

29.02.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Kao da milijunska dugovanja nisu bila dovoljna, Hajduk je prije nekoliko dana pogodila nova katastrofa: Županijski sud u Splitu završio je 13 godina star sudski spor kluba sa španjolskom menadžerskom agencijom Afis i presudio da im Splićani iz ionako prazne blagajne u roku od dva tjedna moraju isplatiti oko dva milijuna eura! Ukoliko se to ne dogodi, slijedi ovrha i blokada računa, pa i mogući stečaj

Situacija na Poljudu doslovce je dramatična: nadzorni odbor i predsjednik kluba Hrvoje Maleš panično pokušavaju pronaći novac koji jednostavno ne postoji, a sustigli su ih problemi još iz devedesetih godina prošlog stoljeća, iz doba vladavine Vedrana Rožića, Ivana Buljana i Nadana Vidoševića. Sudska presuda donesena je, ali još nije službeno uručena u klub, pa petnaestodnevni rok za plaćanje još uvijek nije započeo.

Španjolci su tužili Hajduk zbog transfera dvojice igrača, Ivice Mornara i Mirsada Hibića, koji su 1996. godine prešli u Sevillu. Ukupna vrijednost transfera bila je oko 2,4 milijuna dolara, od čega je čak polovica po aneksu ugovora trebala pripasti Afisu kao posredniku. Svojih 1,2 milijuna dolara Hajduk je dobio, dok je menadžerska provizija putovala vrlo čudnim kanalima: jedan posrednik iz Francuske donio ju je u Split u obliku čekova, oni su potom navodno otputovali za Klagenfurt i tamo im se gubi svaki trag. Posrednik je u međuvremenu preminuo, a bivše vodstvo Hajduka glumi neinformiranost.

Sudska tužba podnesena je još 1999. godine i od tada traje pravna bitka: predmet je nekoliko puta riješen na Općinskom sudu, no Županijski sud vraćao ga je na ponovno odlučivanje. Posljednja presuda je pravomoćna, što znači da Hajduk može zatražiti jedino njenu reviziju - no to ne odgađa isplatu presuđenog iznosa. Po gruboj računici, početnih 1,2 milijuna dolara u međuvremenu je naraslo na oko 2,2 milijuna dolara, a splitski klub morat će isplatiti i oko2,3 milijuna kuna troškova odvjetnika koji su zastupali Španjolce

Hajduk se u cijelom postupku branio tvrdnjom da nikakvi ugovori o menadžerskim uslugama ne postoje, no evidentno je da je agencija imala pravo na svoj udio. Prilikom preoblikovanja splitskog kluba 2009. godine rezervirano je dvadesetak milijuna kuna za mogući gubitak sudskih sporova iz prošlosti, među kojima je ovaj najznačajniji, ali svima je jasno da se radi tek o knjigovodstvenim vrijednostima i da taj novac u stvarnosti ne postoji.

Vjerojatno najtragičnija činjenica u cijelom slučaju jest da su moguća kriminalna djela iz devedesetih danas zastarjela, pa će splitski klub - ukoliko ne želi u stečaj - nekako morati platiti ceh, dok će se odgovorni elegantno izvući.