NEPRAVOMOĆNO

Izrečene presude za aferu Kiosci

29.02.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Prvostupanjskom presudom u aferi Kiosci bivši direktor osječkoga GPP-a, Darko Marković, kažnjen je s dvije godine zatvora. Najviše, četiri i pol godine, dobio je osječki poduzetnik Ivica Džalto, a njegov kolega Vladimir Čajo kažnjen je s godinu i deset mjeseci. Svi odvjetnici presuđenih najavili su žalbe

Željko Babić i Nada Ereš dobili su po godinu i dva mjeseca, Goran Siladži godinu i tri mjeseca zatvora, dok su Danijel i Ivan Paloš kažnjeni s po godinu dana. Uvjetno na godinu i dva mjeseca kažnjena je Renata Hirstein te na šest mjeseci Đurica Pardon, koji tijekom dvije godine ne smiju počiniti novo kazneno djelo kako za ovo ne bi morali služiti zatvorsku kaznu. Budući da je Pardon svećenik, predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin već i samu sudsku osuda ocijenio je dovoljnom da ubuduće ne čini slična kaznena djela.

Bude li presuda i pravomoćno potvrđena glavni okrivljenici morat će u državni proračun uplatiti i značajnu nezakonito stečenu materijalnu korist. Tako je vijeće Županijskog suda Ivici Džalti naložilo da u roku 15 dana od pravomoćnosti u državni proračun uplati 446.603 kune, a Valentini Džalto 91.000 kuna. Čajo je u slučaju pravomoćne potvrde presude državi obvezan uplatiti 629.090 kuna, Siladži 84.727 kuna i Pardon 2.500 kuna.

I tvrtke povezane izvlačenjem novca iz GPP-a, pa i samo osječko prijevozničko poduzeće morat će napuniti državni proračun.
Tako je Džaltin 'Media Metro' – koji je s GPP-om 2007. godine ugovorio podzakup 14 gradskih lokacija za postavljanje kioska za ukupno 2.000 kuna (143 kune po lokaciji), nakon što ih je GPP od grada Osijeka neposrednom pogodbom dobio za 1.810 kuna, a potom ih po tržišnoj cijeni na 25 godina prepustio zagrebačkom 'Smokingu' za 850 eura po lokaciji (!) u kunskoj protuvrijednosti – u državni proračun dužan uplatiti 380.512 kuna na ime nepripadajuće dobiti te 15.000 kuna kazne.

Povezana tvrtka B-Donos morat će u slučaju pravomoćnosti presude uplatiti u državni proračun 210.000 kuna, a Certifix 190.165 kuna plus po 15.000 kuna kazne svaka. To je najmanja zakonska kazna za takvo kazneno djelo, a morat će je platiti i sam GPP, premda je u cijeloj priči najviše oštećen.

Osuđeni će morati sudu nadoknaditi i troškove vještačenja u visini od 193.000 kuna te sudske takse od po 500 kuna, a čekaju ih i odvjetnički troškovi. S obzirom na to da im je prijetila i kazna u trajanju duljem od pet godina, neki odvjetnici osuđenih s kojima smo razgovarali zadovoljni su presudama kao manjim zlom, jer im klijenti nisu izravno proslijeđeni u zatvor. Smatraju i kako im presuda u tom iznimno kompleksnom i slojevitom predmetu ostavlja dovoljno elemenata za žalbu, pa im klijenti još izvjesno vrijeme neće trpjeti posljedice presuda.