SUDSKI VJEŠTAK

'Žderić je privatizirao Konstruktor po zakonu o pretvorbi'

24.02.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Sudski vještak za financije i računovodstvo Ante Blažević rekao je danas na splitskom Općinskom sudu u nastavku suđenja u slučaju 'Konstruktor' da su sva četvorica optuženih – Željko Žderić, Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo u postupku privatizacije te splitske građevne tvrtke postupali po zakonu o pretvorbi.

‘U knjigovodstveno-financijskom smislu sva četvorica optuženih učinili su sve što treba u skladu sa Zakonom o pretvorbi’, kazao je sudski vještak Blažević.
Četvoricu optuženika optužnica podignuta u studenome 2010., nakon šestogodišnje istrage, tereti za zloporabu ovlasti od travnja 1992. do kraja 1996. u pretvorbi te tvrtke, to jest da su privatizacijom građevinskog poduzeća Konstruktora oštetili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna.

S nakanom da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate HFP-u cijenu dionica koje se prodaju radnicima, navodi se u optužnici, nisu završili započetu privatizaciju trgovačkog društva, nego su osnovali društvo Konstruktor-inženjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća Konstruktor.

Po riječima vještaka Blaževića, procijenjena vrijednost GP Konstruktora 1991. godine, prije početka privatizacije, bila je oko tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka (DM), ali u tu vrijednost nisu uračunate kreditne obveze oko 20 milijuna maraka koje je to poduzeće imalo prema Jugobanci jer o tim obvezama, kako je rekao, nema dokumentacije.

‘Ako bi se u procijenjenu vrijednost društvenog kapitala GP Konstruktora, koja se unosi u novosnovane tvrtke kćeri, uračunale i obveze tog poduzeća, ono bi imalo gubitak iznad vrijednosti kapitala i ne bi se imalo što pretvarati, nego bi tvrtka morala ići u stečaj’, objasnio je sudski vještak Blažević.

Po njegovim riječima, krajem 1991. godine pet poslovnica Jugobanke u Hrvatskoj prekida poslovnu vezu s udruženom bankom u Beogradu, a nakon toga Vlada RH donosi uredbu o likvidaciji Jugobanke u Hrvatskoj koja poslije prerasta u zakon.

‘Nakon te vladine uredbe tvrtke koje su poslovale u Hrvatskoj s Jugobankom morale su tražiti suradnju s drugim bankama, ali su trebale donijeti potvrdu da nemaju nepodmirenih obveza prema banci s kojom su prije poslovali. No, bio je problem dobiti takvu potvrdu od Jugobanke jer je ona prestala funkcionirati u Hrvatskoj’, rekao je Blažević. Pritom je istaknuo kako Zakon o likvidaciji Jugobanke ne dopušta pretvaranje tražbina te banke, oko 20 milijuna njemačkih maraka, u temeljni kapital GP Konstruktora te je zato vrijednost kapitala tog poduzeća prije njegove privatizacije procijenjena oko tri milijuna njemačkih maraka i ona je unesena u novoosnovane tvrtke kćeri.

Sudski vještak Blažević, objašnjavajući likvidaciju Jugobanke u Hrvatskoj, istaknuo je kako je ona najveće tražbine imala od Brodosplita – oko 50 milijuna američkih dolara.

Po Blaževićevu svjedočenju, prije likvidacije Jugobanka je 1991. godine poduzimala mjere prema dužnicima – GP Konstruktoru i brodogradilištima u Splitu i Trogiru šaljući im ‘prijeteća pisma o blokadi računa’.
Branitelji optuženika danas su zatražili dopunska sudska vještačenja, ali je sutkinja Ivana Bilušić odbila takav zahtjev uz obrazloženje kako je to ‘usmjereno na odugovlačenje postupka’.

I zastupnik optužnice, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Splitu Nikša Vagner usprotivio se prijedlogu o dodatnome sudskom vještačenju, ističući da se optuženike tereti za zloporabu ovlasti, a ne zato što nisu pokrenuli stečajni postupak nad Konstruktorom.
Nastavak suđenja najavljen je za 17. i 18. travnja.