Crna kronika NASTAVAK SUĐENJA SANADERU

Kako je plinski biznis izdvojen iz Ine?

Svjedočenjem bivšeg ravnatelja Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Branka Horačeka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kojemu se u objedinjenom postupku sudi za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a.

Horaček je kazao da je na prijedlog bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca sudjelovao u pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine koje je ostvarivalo gubitke. MOL je zbog toga na jednom od sastanaka predložio da se, zajedno s izmjenama međudioničarskog ugovora, iz hrvatske naftne kompanije izdvoji nerentabilno plinsko poslovanje.

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom.
Sastanke je s hrvatske strane vodio Polančec, dok je mađarsko izaslanstvo vodio Hernadi, a na kraju je dogovoreno da se plinsko poslovanje izdvoji pod određenim uvjetima, prisjetio se Horaček.

Ranije je o USKOK-ovim optužbama u slučaju Ina-MOL ispitano više članova povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije koje je održalo tek nekoliko sjednica i prije raspuštanja nije donijelo nikakav zaključak.

Nakon Horačeka svjedočit bi trebao odvjetnik Zoran Marković koji je na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog sumnje da je s bivšim menadžerima i njihovim poslovnim partnerima oštetio Podravku.

Suđenje je nekoliko tjedana bilo prekinuto zbog odlaska suca Ivana Turudića na operativni zahvat, a od posljednje rasprave 13. siječnja Sanader je kao osumnjičenik ispitan zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna, te u aferi Dioki u kojoj ga se sumnjiči da je zlouporabio premijerski položaj i pogodovao tvrtki tadašnjeg prijatelja Roberta Ježića.

Prije dva tjedna Županijski je sud potvrdio i optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se uz Sanadera i još osam pravnih i fizičkih osoba za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava prvi put tereti i politička stranka (HDZ) kojoj je Sanader bio na čelu.

Procjenjuje se da šteta koja se Sanaderu stavlja na teret u svim slučajevima prelazi 150 milijuna kuna. Bivši premijer je sredinom prosinca uz najveću do sada ponuđenu jamčevinu pušten iz zatvora i brani se sa slobode.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još