LOKALITET HERCEGOVINA

Opet ukradene oznake za minsko područje

22.02.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelj ukrao je pet oznaka koje upozoravaju na opasnost od mina na minsko sumnjivom lokalitetu ‘Hercegovina’ u Ivankovu nedaleko od Vinkovaca, izvijestila je jutros vukovarsko-srijemska policija.

Policija navodi kako su table nestale u razdoblju od 2005. do 2012. godine, a njihov nestanak policiji je prijavio Hrvatski centar za razminiranje (HCR) kojem je krađom ploča pričinjena materijalna šteta od par tisuća kuna.

Prema riječima koordinatora za razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji Zlatka Pavlovića, osim prouzročene materijalne štete, uklanjanjem tabli dovode se u opasnost prolaznici i putnici koji ne poznaju situaciju na terenu.

'Bez vidljivo istaknutih tabli 'Oprez, mine!', oni koji ne poznaju određeno područje mogu pomisliti kako nema opasnosti od mina, te kročiti u njega što može rezultirati tragičnim posljedicama’, kazao je Hini Pavlović dodajući kako jedna tabla košta petstotinjak kuna.

Predstojnik osječke podružnice HCR-a Dubravko Krušarovski navodi kako se posljednjih godina ipak smanjio broj krađe tabli koje upozoravaju na minsku opasnost te se procjenjuje kako ih na minsko sumnjivim područjima nedostaje od 5 do 10 posto. Smatra da je rezultat dobre obaviještenosti, ali i svjesnosti građana o značenju tabli minske opasnosti.

Lokalitet ‘Hercegovina’ u Ivankovu, na kojem je minski sumnjivo oko 55.000 četvornih metara površine, trebao bi biti razminiran tijekom ove godine, kazao je Krušarovski dodajući kako su na području Vukovarsko-srijemske županije minski sumnjiva još 43 četvorna kilometra.

Vukovarsko-srijemska policija ovoga je mjeseca već izvješćivala o nestanku tabli koje upozoravaju na minsku opasnost. Tako je početkom veljače izvješćeno o nestanu 10 velikih i 22 male table u blizini mjesta Antina, Mlake, Tordinaca i Nuštra na vinkovačkom području, a jučer o nestanku sedam tabli između Borinaca i Ostrva, također na vinkovačkom području.

Policija traga za počiniteljem tih kaznenih djela.