GRADONAČELNIK NA SUDU

Vlahušić: Zašto bih se nagodio?

20.02.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i njegov koalicijski partner Pero Vićan sjeli su na optuženičku klupu Županijskog suda u Splitu povodom USKOK-ove optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti u 'aferi Šipan' jer su navodno protuzakonito pozajmili dva milijuna kuna gradskog novca Vićanovoj tvrtki Dubrovačko primorje

Vlahušić se nakon dolaska pred splitski sud doslovce pravio blesav: na zamolbu da prokomentira optužnicu krenuo je govoriti o dubrovačkim zidinama. 'Grad je vlasnik zidina kojima upravlja privatna udruga građana i koja uprihoduje oko 50 milijuna kuna godišnje iako ima potencijal od najmanje 70 milijuna kuna. To je milijardu kuna u petnaest godina', kazao je dubrovački gradonačelnik. Na konkretno pitanje o konkretnoj pozajmici odgovorio je da 'ne može govoriti o tome'.

'Očekujem da će postupak teći normalno, sud je najbolje mjesto za to', procijedio je Vlahušić. Presreli smo ga ponovno na hodniku ispred sudnice, gdje se ponovno pravio blesav: na pitanje hoće li se eventualno nagoditi, uzvratio je protupitanjem: 'Zbog čega?' Dao je do znanja da će se izjasniti da nije kriv.

Po USKOK-ovoj optužnici, u travnju 2010. godine protivno Statutu grada gradonačelnik Dubrovnika nezakonito je pomogao Vićanovoj tvrtki, koja se našla u poslovnim problemima. Vićan je, navodno u dogovoru s Vlahušićem, predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine lažno prikazao da je Grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade Dubravka na Šipanu za pet milijuna kuna. Zatražio je da se iz sredstava Društva koja pripadaju Gradu kao predujam isplati milijun kuna, što je i učinjeno. Kasnije se cijela stvar opravdala kao 'pozajmica', dok je sam Vlahušić objašnjavao da je dokument potpisao 'previdom'.

Današnje pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a glavna rasprava očekuje se uskoro.