IZVJEŠĆE MUP-A

Lani su na hrvatskim cestama poginula 64 strana državljana

17.04.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Posljednji savjet iz britanskog ministarstva vanjskih poslova, u kojem stoji da u Hrvatskoj postoji velika opasnost od terorizma i organiziranog kriminala, zadao je težak udarac predstojećoj turističkoj sezoni čija je uspješnost ionako upitna zbog gospodarske krize. Potaknut temom sigurnosti stranaca u Hrvatskoj, MUP je iznio podatke o stradalima na hrvatskim cestama

Broj poginulih stranih državljana na hrvatskim cestama u 2008. malo je viši no prethodne godine. Tako je u 2007. poginulo šezdeset i dvoje stranih državljana, dok je 2008. godine na cestama život izgubilo šezdeset i četvero stranaca. Najviše poginulih 2007. dolazilo je iz BiH, dok 2008. crnu statistiku predvode Slovaci sa 15 poginulih.

Dok je broj smrtno stradalih rastao, broj teže ili lakše ozlijeđenih je u padu, izvještavaju iz Odjela za odnose s javnošću Ravnateljstva policije.

Najteža prometna nesreća u kojoj su sudjelovali strani državljani dogodila se u rujnu 2008. godine. Tada se slovački autobus zabio u stup nadvožnjaka na autocesti Zagreb - Split. 14 Slovaka je poginulo, dok ih je tridesetak ozlijeđeno.