Crna kronika SUĐENJE ZA AFERU SPICE

Čelnike Podravke zanimao Krašev model radničkog dioničarstva

Uprava Podravke interesirala se za Kraševa iskustva u radničkom dioničarstvu koje je u toj tvornici slatkiša prisutno od početka pretvorbe, ustvrdila je danas svjedočeći na suđenju u aferi Spice Kraševa prokuristica Marica Vidaković

Vidaković se prisjetila da je između 2003. i 2006. s tadašnjim predsjednikom udruge malih dioničara Podravke Josipom Pavlovićem, koji je kasnije bio član uprave, razgovarala o Kraševim iskustvima u radničkom dioničarstvu.

U proljeće 2006. Krašev je model predstavila i na jednom sastanku u sjedištu Podravke te u vladi, gdje se razgovaralo o izmjena Zakona o privatizaciji u vezi radničkog dioničarstva.

No, odgovarajući na pitanja prvooptuženog Damira Polančeca, bivšeg ministra i potpredsjednika vlade, nije znala reći je li taj sastanak u stvari bio sjednica Gospodarskog socijalnog vijeća te je li na njemu tada bila i tadašnja pravnica u HFP-u i sadašnja uskočka tužiteljica Marija Vučko.

Prema Kraševom modelu koji je počeo još 1992. radnici su najprije upisali dionice, da bi u drugoj fazi Kraš prodavao dionice zaposlenicima koji su se za to zadužili u Varaždinskoj banci. Potom je 2001. osnovano poduzeće Kraš ESOP u kojem su zaposlenici otkupili udjele i preko nove tvrtke kupili 19,86 posto Kraševih dionica. Kraš ESOP u konačnici vraća kredit za dionice Krašu dividendom koju isplaćuje Kraš.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK uz Polančeca i Pavlovića tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još