UBOJSTVA I MUČENJA HRVATA

Odgođeno suđenje za zločine u Grubišnom Polju

16.04.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Nastavak suđenja bivšem pripadniku teritorijalne obrane Velike Peratovice Bori Trbojeviću (50) za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području općine Grubišno Polje 1991. odgođen je u četvrtak u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zbog odsutnosti branitelja optuženog Trbojevića

Postupak bi trebao biti nastavljen 28. travnja 2009. saslušanjem posljednjeg svjedoka u dokaznom postupku, nakon čega se očekuje da tužiteljstvo izrekne svoju završnu riječ. Optužnica, koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo sredinom 2008. godine, tereti Trbojevića da je kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' u sastavu Teritorijalne odbrane Velike Peratovice, u tom selu i u selu Topolovici sudjelovao u napadu na hrvatsko civilno stanovništvo, u uzimanju i zatvaranju talaca, njihovu mučenju, nečovječnu postupanju i ubojstvu pet civila.

Trbojević je optužen da je 31. listopada 1991. u zatvoru u podrumu osnovne škole u Velikoj Peratovici, prije povlačenja s tog područja, zajedno s pokojnim Bogdanom Trbojevićem i još jednim nepoznatim pripadnikom iste postrojbe, ispalio nekoliko rafala iz automatskog oružja na civile koji su čuvani kao taoci. Tada su ubijeni Željko Seleši, Božidar Jakopec, Petar Kramar, Franjo Šokec i Mato Petek.

Suđenje je počelo 26. rujna 2008. godine, a Trbojević je tada negirao tvrdnje u optužnici. Proces je nastavljen saslušavanjem svjedoka u listopadu i studenome 2008., te u siječnju i ožujku ove godine. ržavno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine temeljem Sporazuma o sradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.