Crna kronika ŽALBE OSUĐENIH

Vrhovni sud o presudi za ubojstvo Pukanića

Nepravomoćna presuda šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića naći će se pred sucima Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbama na prvostupanjsku odluku zagrebačkog Županijskog suda

Vrhovni sud najavio je sjednice za 6, 7. i 8. veljače. U ta tri dana sudac izvjestitelj upoznat će sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude iz studenoga 2010. te žalbama na tu presudu sutkinje Ivane Kršul.

Novinar i suvlasnik Nacionala Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. u podmetnutoj eksploziji na parkiralištu pokraj redakcije tjednika. Šestorica optuženika osuđena su na ukupno 150 godina zatvora. Najveću, maksimalnu kaznu od 40 godina dobio je Željko Milovanović kao neposredni izvršitelj, odnosno osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu. On je osuđen u odsutnosti, a za isti zločin mu se sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura te Zoranom Kuzmanovićem.

Robert Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora, a Bojan Gudurić 30 godina jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica s Jocićem.

USKOK je optužene teretio i za planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice, no sutkinja Kršul u presudi je ustvrdila da su planirali ubojstvo dvije nepoznate osobe.

Na suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije niti je otkriven krajnji naručitelj ili motiv zločina koji, kako je kazala sutkinja, ima potpis organiziranog kriminala. Nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom.

Milovanović, Robert Matanić i Gudurić imat će pravo na još jednu žalbu s obzirom na to da su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora (od 20 do 40 godina).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još