ZLOČIN U BOROVU SELU

Tri i pol godine za mučenje hrvatskih policajaca

01.02.2012 u 11:57

Bionic
Reading

Milan Marinković osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog ratnog zločina, mučenja i zlostavljanja zarobljenih osječkih policajaca Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Njega i odbjeglog Jovana Jakovljevića tereti se da su prebacili ranjenim policajcima deke preko glave i tukli ih letvama, rukama i nogama.

'Ovo je namještaljka! Vjeruju svjedoku koji je profesionalni pijandura', vikali su Marinkovićeva supruga i obitelj nakon nepravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku.

Meković i Križanović bili su kobne noći oko 1.30 sati u patroli na području Dalja i Erduta. Bili su u civilu. Zadatak im je bio preteći oružje kojim se naoružavalo pobunjene Srbe. Iz Dalja su prema Vukovaru krenuli kupiti hranu.

'U polju je stajala četnička zastava. Zaustavili smo se vozilom u ravnini s njom. Odjednom je otvorena vatra. Upali smo u pravu zasjedu', prisjetio se na sudu Zvonimir Meković.

Obojica su ranjena, a okružilo ih je potom dvadesetak pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Uslijedila je prava tortura, nakon čega su ih bose i vezane odvezli i zatvorili u toalet jedne vikendice u Savulji.

'Tko god je došao u u vikendicu, pokazali bi mu ustaše, pa bi uslijedilo udaranje. Kada sam stigao u Osijek, supruga je prošla kraj mene na pola metra i nije me prepoznala', predočio je Meković.

Budući da su tada imali deke na glavi, policajci nisu mogli prepoznati Marinkovića kao zlostavljača. Jedan je, pak, izjavio kako nalikuje osobi koja je bila na vikendici. Svjedok Vaso Stanivuković u istrazi je izjavio kako je vidio Marinkovića da sa štapom ulazi u WC i potom čuo jauke i tupe udarce, no na suđenju je promijenio priču.

'Zabunio sam se, bila su dvojica s nadimkom Kurta Mišo. Okrivljeni nije bio u vikendici, nego onaj drugi, a on je umro', kazao je. Sud je, pak, povjerovao njegovom prvom iskazu.

'Sporno je za obranu bilo i je li riječ o ratnom zločinu ili sporadičnom obliku nasilja. No to je bio pripremljen i organiziran napad paravojnih postrojbi', navodi sudac Darko Krušlin u obrazloženju presude.

Manju kaznu od propisane Marinković je dobio jer brine o bolesnoj majci, neosuđivan je, živi u teškim materijalnim prilikama, a olakotna je okolnost i protok vremena. Pušten je iz pritvora i na slobodi će čekati pravomoćnost presude.