ČEDOMORSTVO KRAJ PLETERNICE

Priznala da je ubila tek rođeno dijete i dobila 1,8 godina zatvora

30.01.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Mirjana Tomić (35) iz Frkljevaca pokraj Pleternice na Općinskom sudu u Požegi nepravomoćno je zbog kaznenog djela čedomorstva osuđena na zatvorsku kaznu od godinu dana i osam mjeseci

S obzirom na prirodu kaznenog djela, suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Što je Mirjana Tomić učinila doznalo se istog dana navečer kada je došla u Opću županijsku bolnicu u Požegi i zatražila pomoć. Bolničkom osoblju tada je rekla da je tijekom poslijepodneva rodila, o čemu su oni obavijestili policiju.

Mrtvo dijete pronađeno je u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće u Frkljevcima, a obdukcijom je utvrđeno da je rođeno živo. Na suđenju je Mirjana Tomić priznala da je ubila svoje tek rođeno dijete. Jučer su na suđenju iskaze dala i dvojica vještaka, patolog i psihijatar. Patolog je potvrdio da je dijete nakon poroda bilo živo 10 do 15 minuta, a psihijatar je bio mišljenja da je majka u trenutku počinjenja kaznenog djela mogla shvatiti značenje svog postupanja te vladati svojom voljom.

'Ispitani su i članovi njezine obitelji s kojima je živjela u istom dvorištu, tj. majka, sestra i bratova supruga. Utvrđeno je da oni nisu sudjelovali u počinjenju kaznenog djela', rekla je sutkinja Ilka Leko.

Za kazneno djelo čedomorstva zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora, a gotovo minimalna kazna Mirjani Tomić je, prema riječima sutkinje, izrečena zbog nekoliko olakotnih okolnosti. Prije svega zbog toga što je priznala kazneno djelo i jer ranije nije kažnjavana.