UŽAS KOD RUGVICE

Radnici u strahu od otkaza zakapali bačve opasnog otpada

29.01.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Radnici tvrtke Izba-Mi progovorili su o tome kako su u strahu od otkaza nelegalno nedaleko od Instituta za bilje u Rugvici navodno izlijevali najopasnije otrove, piše Večernji list

Zagrebačka kriminalistička policija istražila je slučaj i sredinom prosinca prošle godine proslijedila kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu, a ovog su tjedna opet uzimali uzorke tla na spornom zemljištu, koje pripada sedmorici vlasnika. Klupko se počelo odmotavati još 2007. kada je komunalni redar Veselko Đurkan slučaj prijavio inspekciji Ministarstva zaštite okoliša. Inspekcija je uputila policiji zahtjev za istragu, ali počinitelj je bio nepoznat sve dok nisu istupili radnici, piše Večernji list.

'Dovozili smo kante, bačve i kanistre pod okriljem noći ili subotom, da općinari ne vide, pa ih zakopavali na zemljištu u Dugoselskoj ulici', ispričali su istražiteljima radnici. Otrove su dovozili i zatrpavali bagerist, vozač i nekoliko radnika početkom 2007. iz kompleksa ugasle Tvornice električnih žarulja u Folnegovićevoj ulici, gdje su skladištene lužine i kiseline iz laboratorija pogona.

Tvrtka Izba-Mi trebala je opasni otpad iz TEŽ-a propisno zbrinuti, no umjesto toga zakopala ga je kraj bare Mrtvice. Radnici pretpostavljaju da je riječ i o živi. Što su sve radili u strahu od otkaza, priznali su policiji i državnom odvjetništvu u Sesvetama, koje istražuje predmet. Tako počinje priča o građevinskoj tvrtki Izba-Mi i njezinu vlasniku Ivanu Mabiću, koji je, prema kaznenoj prijavi, zakopao bačve s opasnim otpadom u blizini BC Instituta za bilje.

Inspekcija Ministarstva okoliša uklonila je do sada 2.300 litara opasnog otpada, uglavnom motornog ulja, te 60 plastičnih kanistara i 26 metalnih bačvi onečišćenih opasnim otpadom koje su bile oštećene i korodirane, a pretpostavlja se da je taj nalaz samo djelomičan.

Nezadovoljan što mu je tvrtka Izba-Mi dužna niz plaća, pomoćni radnik Marijan Majić progovorio je i kazao Večernjem listu da su se jednom, tijekom istovara iz kamiona, 'bačve same zapalile, a vozač i radnici jedva pobjegli'.

Majić je otkrio i da je tvrtka Izba-Mi na sumnjiv način dobivala poslove od Grada, iako je poduzeće formalno u Zagrebačkoj županiji: 'Gradili smo vrtiće, škole, vatrogasne domove, sportske dvorane, sve što se financira iz proračuna Grada. A 70 posto tih poslova odradili smo s jeftinim i nesigurnim materijalima. Jednom smo smeće zakopavali kraj crkve u Kašini, stare više od 800 godina, i pronašli pet ljudskih lubanja. Mabić nam je naredio da ih zakopamo natrag', kazao je ogorčeni Majić i dodao da njegov poslodavac duguje zaposlenicima cijeli niz plaća.