ŠKVADRA POREČANA

Mladići prijavljeni za čak 20 kaznenih djela

17.01.2012 u 17:04

Bionic
Reading

Već ranije za teške krađe prijavljena trojica 19-godišnjaka s područja Tar–Vabrige terete se da su, zajedno s još petoricom mladića, počinili 12 kaznenih djela na području Umaga i osam kaznenih djela na području Poreča

Naime, uz prijavljene 19-godišnjake, za počinjene imovinske delikte, u različitim kombinacijama, policija tereti i 19-godišnjaka iz Poreča, 20-godišnjaka iz Poreča, 20-godišnjaka iz Červar–Porta, 20-godišnjaka iz Tar–Vabrige i 34-godišnjaka iz Pazina.

Provedenim istraživanjem, umaška je policija utvrdila kako su trojica 19-godišnjaka i 20-godišnjak iz Červar – Porata od listopada do prosinca prošle godine provaljivali u vikend kuće na području naselja Sv. Pelegrin i Dajla. Nakon što su prikladnim predmetom nasilno otvorili vrata ili prozor, mladići su u potrazi za vrednijim predmetima pretražili kuće te su se u osam slučajeva udaljili ništa ne otuđivši. Prilikom četiri provale imali su 'više sreće' te su otuđili dva LCD televizora, GPS uređaj, novac i društvenu igru. Ukradene predmete mladići su prodali, a novac su međusobno podijeli i potrošili. Procjenjuje se da su vlasnike vikend kuća oštetili za više tisuća kuna.

Porečka je pak policija utvrdila da su se, osim za teške krađe provaljivanjem, mladići specijalizirali i za krađe bicikala. Naime, tijekom ljetnih mjeseci, dvojica 19-godišnjaka su s 20-godišnjakom iz Tar–Vabrige iz turističkih kampova na porečkom području otuđili nekoliko bicikala, oštetivši time njihove vlasnike za ukupno 17 tisuća kuna. Ukradene bicikle policija je pronašla kod 34-godišnjaka iz Pazina, kojeg se tereti za kazneno djelo prikrivanja.

Za 20-godišnjaka iz Poreča, policija je utvrdila kako je s jednim od 19-godišnjakom sudjelovao u teškoj krađi u turističkom naselju u Poreču, kada je sredinom studenog prošle godine razbijeno staklo na vratima objekta, a počinitelji su otuđili oko tridesetak boca alkoholnih pića, oštetivši vlasnika za više tisuća kuna.

Za jednog od prijavljenih 19-godišnjaka utvrđeno je kako je s imovinskim deliktima započeo još 2010. godine, i to u društvu 19-godišnjaka s područja Poreča. Njih su dvojica sredinom studenog 2010. godine provalili u hotel na području naselja Zelena laguna, tako što su tjelesnom snagom nasilno otvorili protupožarna vrata, a zatim su iz hotela ukrali projektor i 11 LCD televizora, oštetivši time tvrtku iz Poreča za oko 25 tisuća kuna.

Drugu tešku krađu dvojac je počinio nekoliko dana kasnije na području Tara, kada su prikladnim alatom nasilno otvorili balkonska vrata kuće, a potom i alatnice. Mladići su otuđili dvije motorne pile, ručnu kosilicu, nekoliko komada ručnog alata i 10 litara benzina, oštetivši time vlasnika za oko pet tisuća kuna.

Kako je izvijestila PU istarska, u vezi počinjenih kaznenih djela proslijediti će se posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež.