OPTUŽNICA ZA KULINE

Dvojac se tereti za zlostavljanja i silovanja

13.01.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu podignulo je na splitskome Županijskome sudu optužnicu protiv zapovjednika vojnog zatvora Kulina u Šibeniku Damira Boršića i vojnog policajca Milorada Paića, koje se sumnjiči da su počinili ratni zločin protiv civila u tom logoru, priopćio je popodne DORH na internetskoj stranici na kojoj su objavljeni samo inicijali okrivljenika

Okrivljeniku Boršiću stavlja se na teret da je od 21. svibnja do 17. srpnja 1993. u Šibeniku, kao zapovjednik Kulina, odgovoran za primjenu propisa međunarodnoga prava te da je, imajući zapovjedne ovlasti nad zatvorskim čuvarima, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata držeći u tom vojnom zatvoru četvero civila (1933., 1943., 1945. i 1950.) znajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju, a ništa nije poduzeo da to spriječi.

Osim toga, u tome je i sam sudjelovao, navodi splitski ŽDO i dodaje kako su zatočeni civili svakodnevno bili fizički i psihički zlostavljani, a oštećenica (1945.) je bila silovana više puta te prisiljavana na spolni odnos s jednim od oštećenika.

Okrivljeniku Paiću stavlja se na teret da je u istom razdoblju kao zatvorski čuvar Kulina, protivno Ženevskoj konvenciji , fizički i psihički zlostavljao iste zatočene civile. Osim toga, oštećenicu (1945.) je prisiljavao na spolni odnos s jednim od oštećenika, navodi ŽDO.

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je 5. ožujka ove godine optužnicu protiv Boršića i Paića te Tvrtka Pašalića i Željka Maglova zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Kulinama.

Sva četvorica su 8. ožujka puštena iz pritvora u kojem su bili od rujna 2010.