POMORSKA NESREĆA

Horvatinčić optužen zbog smrti talijanskih nautičara

13.01.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon provedene istrage kazneno prijavilo zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića jer je 16. kolovoza 2011. u Primoštenskom akvatoriju skrivio nesreću u kojoj je živote izgubio talijanski bračni par

Naime, optužnica tereti Horvatinčića da je 16. kolovoza 2011. u Primoštenskom akvatoriju upravljao motornom jahtom 'Santa Marina', protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru odnosno da nije postupao sukladno propisanim dužnostima i pravilima navigacije (s uključenim automatskim pilotom glisirao je prevelikom i neprimjerenom brzinom, nije izviđao put plovidbe radi potpune provjere situacije i rizika od sudara niti promatrao okolni pomorski promet).

Horvatinčić je, prema optužnici, dolaskom u blizinu otoka Barilac bio dužan jedrilici 'Santa Pazienza' ustupiti pravo puta, što nije učinio, uslijed čega je u punoj plovidbenoj brzini pramčanim dijelom svog plovila naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili talijanski državljani Francesco Salpietro i Mariella Patella, lomeći pri tome upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom je cijelom dužinom prešao preko jedrilice. U nesreći je oboje talijanskih državljana zadobilo višestruke teške ozljede te je odbačeno u more, a od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu nesreće.

Općinsko državno odvjetništvo također je predložilo da Horvatinčiću i dalje bude oduzeta dozvola za upravljanje motornim vozilima i svjedodžba o osposobljenosti (dozvole) izdane od Ministarstva pomorstva, prometa i veza za zapovjednika jahte kategorije B, zbog postojanja opravdane bojazni od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, a s obzirom na njegovu raniju osuđivanost zbog istovrsnog kaznenog djela, kao i prekršajnu kažnjavanost zbog prometnih delikata. Optužnicom je također predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila.